Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шойгу докладва на Путин, че мобилизацията е приключила. 82 000 вече са на фронта


Кремъл публикува снимка на срещата между руския президент и военния министър
Кремъл публикува снимка на срещата между руския президент и военния министър

Мерките за "частична" мобилизация в Русия са приключени, докладва руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента Владимир Путин на среща в Кремъл, предавана по държавната телевизия.

На 14 октомври Путин съобщи, че мобилизацията, обявена от него с указ на 21 септември, ще приключи след около две седмици. Точно след толкова беше съобщено, че това е факт, макар все още да няма указ за това.

Шойгу каза, че са били призовани общо 300 000 души, каквито намерения бяха обявени още в началото. Няма как тези данни да бъдат потвърдени. Според военния министър 82 000 от мобилизираните вече са били разположени в зоната на военните действия, а други 218 000 преминават обучение на полигони.

Сред мобилизираните има над 1300 представители на изпълнителната власт на различни нива и над 27 000 предприемачи, а 13 000 граждани са се явили да изпълнят своя дълг без призовки, каза още министърът.

Средната възраст на мобилизираните мъже е 35 години. Шойгу призна, че има проблеми с осигуряването на наборни войници, но каза, че те са едва в началото на мерките.

Той добави, че не се планира допълнителна военна повинност. Според него военните служби ще продължат да работят с военнослужещи на договор и доброволци.

Активисти за правата на човека редовно съобщават, че властите нарушават обявените правила за мобилизация и че много от призованите дори не преминават медицински прегледи. Самите наборни войници се оплакват от лоши условия, недостатъчни доставки и заплахи от страна на командирите.

Имало е и случаи, когато в армията са приемани новобранци, които не би трябвало да са в армията. От началото на мобилизацията в Русия броят на палежите на военни служби и административни сгради се е увеличил.

Медиите вече съобщиха за смъртните случаи на мобилизирани руснаци в Украйна. Броят на жертвите вече е десетки. Понякога между мобилизацията и съобщените смъртни случаи минават по-малко от три седмици. Когато Путин беше попитан за това, той каза, че обучението в Русия продължава от пет до десет дни, преди да бъдат изпратени на фронта, и по-нататък се провежда в зоната на военните действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG