Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ разглежда Китай като най-сериозно предизвикателство, а Русия - като актуална заплаха


Централата на Пентагона в Арлингтън, Вирджиния.
Централата на Пентагона в Арлингтън, Вирджиния.

Китай е "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ", докато Русия е посочена като една от актуалните заплахи за Вашингтон заради водената от моксва война в Украйна.

Това става ясно от публикуваната от американското военно министерство Национална отбранителна стратегия. Заедно с нея излязоха и още два стратегически документа - Преглед на ядрената политика и Преглед на противоракетната отбрана.

Отворените версии на документите са публикувани, а класифицираните версии няма да станат публични, уточни Би Би Си в събота.

В Националната отбранителна стратегия се посочва, че нарастващите военни и икономически способности на Китай са "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ".

Според авторите на документа заплахата идва най-вече от "агресивното желание на Китай да промени Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания".

"В допълнение към важността на темата за Китай и значението на партньорствата, стратегията обръща внимание на предизвикателствата от страна на Русия, особено предвид нахлуването в Украйна, както и на заплахите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации", заяви Пентагонът в съобщение на своя уебсайт.

В Прегледа на ядрената политика се посочва, че ядреният арсенал на Русия е едно от двете основни предизвикателства, наред с ядреното възпиране на Китай.

"През 30-те години на този век САЩ ще се сблъскат с двама стратегически съперници и потенциални противници за първи път в историята, се казва в публичната част то съдържанието на документа.

Прегледът на противоракетната отбрана се фокусира върху заплахата от балистични ракети от страна на Северна Корея и Иран, както и от хиперзвуковите ракети, които Русия е използвала в Украйна.

Като заплаха посочва и използването на безпилотни системи. Доскоро дроновете не бяха разглеждани като заплаха за националната сигурност в стратегическите документи, отбелязва БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG