Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува с ракети и дронове украински градове. Има разрушени сгради и поне една жертва


Спасители изнасят тялото на убита жена от една от разрушените сгради в Николаев
Спасители изнасят тялото на убита жена от една от разрушените сгради в Николаев

Руските сили подложиха на нов ракетен обстрел цивилни цели в украински градове през нощта на 1 ноември. Съобщава се за удари в Николаевска, Днепропетровска и Полтавска област. Повредени са многоетажни жилищни сгради, има няколко ранени, и поне една жертва.

Това е жена, която е била убита при нощния удар в Николаев, съобщи кметът на града Олександър Сенкевич. Обстрелът е започнал около полунощ с ракети C-300.

Новата атака идва три дни след експлозиите на руски кораби от черноморския флот в Севастопол на незаконно анексирания Крим. Москва обвинява Киев за взривовете и ги използва като причина да напусне едностранно сделката за износ на зърно от украински пристанища.

Нанесени са щети на сгради на медицински институции. Местният колеж е частично разрушен, пострадали са и няколко жилищни сгради, една от които - двуетажна, е напълно срутена. В други са изпочупени прозорците, в една е избухнал пожар. В болница взривната вълна и отломките са изпотрошили плочите, които са били поставени след предишния обстрел.

Никопол също е обстрелван през нощта. Повредени са 14 многоетажни сгради и частни къщи, детска градина, аптека, фризьорски салон, магазини и банкови офиси, съобщи Валентин Резниченко - председател на военната администрация на Днепропетровска област.

"Цяла нощ руснаците обстрелваха района на Никопол. Те обстрелват с градоносни установки и тежка артилерия две общини - Никопол и Марганец. 40 руски снаряда поразиха Никопол", написа той в Телеграм.

Резниченко уточни, че в община Марганец е повреден електропроводът, а помпената станция на водоснабдителното дружество е била изключена от електричество заради обстрела. Повече от 40 000 семейства са останали без вода, а повече от 10 000 - без ток за часове.

"Енергетиците работиха цяла нощ. И всичко беше поправено. Помпената станция е започнала работа. Водата в домовете ще се върне скоро", добави той.

Ръководителят на Полтавската областна държавна администрация Дмитрий Лунин написа в Телеграм, че "4 вражески дрона са паднали върху цивилни обекти" по време на нападение в региона през нощта. Той не уточни какви са били тези безпилотни апарати. Известно е обаче, че на местата, където са паднали те, са избухнали пожари.

През последните 24 часа руските войски са нанесли общо 60 ракетни и 15 въздушни удара по територията на Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Засегнати са повече от 50 населени места.

Продължават сраженията и обстрелите в Източна Украйна - край градовете Лиман, Авдеевка, Купянск и Бахмут. Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили в южната част на страната най-активни са били военните действия в Новопавловска и Запорожка област.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че електроснабдяването и водоснабдяването са напълно възстановено след руските удари по инфраструктурата на 31 октомври. Около 80% от потребителите останаха без ток. В същото време Кличко предупреди за възможността от периодични прекъсвания на електрозахранването, тъй като енергийната система на столицата не може да работи с пълен капацитет заради действията на руските войски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG