Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отново ще прилага споразумението за износ на зърно от Украйна


Кораби с украинско зърно плават край Истанбул, където те подлежат на проверки от Съвместния координационен център.
Кораби с украинско зърно плават край Истанбул, където те подлежат на проверки от Съвместния координационен център.

Русия се завръща в сделката за износ на украинско зърно през Черно море само три дни, след като обяви, че замразява участието си в нея. Това става ясно от съобщението на руското военно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Руската федерация смята, че гаранциите, получени към този момент, изглежда са достатъчни и подновява прилагането на споразумението", се казва в изявлението на министерството.

Повод за оттеглянето на Москва от сделката беше твърдението ѝ, че украинската армия е предприела неуспешна атака с дронове срещу руския Черноморски флот край Севастопол. Украйна и Западът осъдиха оттеглянето на Русия от сделката и я призоваха да преразгледа решението си.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

В Истанбул беше открит Съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море.

Износът на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни все пак продължи и в понеделник без участието на руска делегация в инспектирането на кораби в Черно море. Във вторник Съвместният координационен център съобщи, че не са планирани движения на кораби със зърно за сряда, 2 ноември.

Във вторник руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и поиска "реални гаранции", че Киев "не използва хуманитарния коридор за военни цели".

В разговор с украинския президент Володимир Зеленски във вторник френският държавен глава Еманюел Макрон пък осъди решението на Русия да излезе от сделката, "което отново вреди на глобалната продоволствена сигурност".

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обвини Русия, че е решила да остави развиващия се свят да гладува. По думите на Прайс решението на Кремъл да провали сделката показва, че "Москва не се интересува дали светът гладува."

Прайс каза, че Съединените щати подкрепят усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за възстановяване на споразумението и ще направят всичко, което "сметне за полезно".

За трите месеца от подписването на споразумението 422 кораба са изнесли около 10 милиона тона селскостопанска продукция, допълват от министерството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG