Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По принцип". Две комисии в парламента подкрепиха военната помощ за Украйна 


Съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика се проведе в бившия партиен дом.
Съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика се проведе в бившия партиен дом.

България да предостави военно-техническа помощ на Украйна, за да я подкрепи в съпротивата ѝ срещу руската агресия. Това беше подкрепено “по принцип” в сряда от мнозинството от членове на парламентарните комисии по отбрана и външна политика.

Двете комисии проведоха съвместно заседание, на което разгледаха двете предложения в тази посока, внесени още в първите дни на 48-ото Народно събрание от “Демократична България” (ДБ) и ГЕРБ. В проекта на ДБ предоставянето на военна помощ на Украйна е обвързано с модернизацията на българската армия със западно въоръжение.

В началото на май 47-ото Народно събрание реши, че няма да прави директни доставки на въоръжение и военна техника за Украйна, но ще ремонтира нейни военни машини. В отговор Русия отне лицензите на два български авиоремонтни завода.

Против двете нови предложения за военна помощ бяха депутатите от “Възраждане” и БСП. Аргументите на двете формации са близки - те твърдят, че по-голяма част от обществото не иска да помага на Украйна с оръжие, както и че по този начин България би се въвлякла във военния конфликт.

По време на заседанието обаче не беше обяснено по какъв начин са се въвлекли във войната всички останали страни, които вече изпратиха оръжие на украинската съпротива. България и Унгария останаха единствените в Европейския съюз, които все още не са го направили.

Депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и ДПС подкрепиха двете предложения за военно-техническа помощ за Украйна, а колегите им от “Български възход” изобщо не се включиха в дебата. При гласуването единият представител на партията на Стефан Янев отсъстваше, а другият гласува “против”.

Предстои принципните решения на двете комисии да бъдат обединени в едно общо становище, а темата да бъде разгледана в пленарната зала на Народното събрание още в четвъртък сутринта. За тогава “Възраждане” свиква протест пред парламента срещу военната помощ за украинската армия.

Президентът Румен Радев също нееднократно се е обявявал против предоставянето на българско оръжие на Украйна, повтаряйки, че това може да въвлече страната в конфликта. Подобно е и мнението на служебният военен министър Димитър Стоянов, който настоява за анализ на рисковете, преди предложенията на ДБ и ГЕРБ да бъдат окончателно гласувани.

Служебният министър присъстваше на съвместното заседание на двете парламентарни комисии заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG