Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия призова страните от Западните Балкани да решат конфликтите, за да напреднат към ЕС


Германският канцлер Олаф Шолц на срещата на върха с лидерите на страните от Западните Балкани на 3 ноември
Германският канцлер Олаф Шолц на срещата на върха с лидерите на страните от Западните Балкани на 3 ноември

Германският канцлер Олаф Шолц призова държавите от Западните Балкани да преодолеят конфликтите помежду си, за да напреднат по пътя към членство в Европейския съюз (ЕС). Това се случи по време на среща с лидерите на шестте държави от региона в Берлин на 3 ноември.

Сърбия, Черна гора, Албания и Северна Македония преговарят за присъединяване към ЕС, а Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидати за членство в Съюза.

Германският канцлер каза, че тяхното бъдещо членство в ЕС е в интерес както на блока, така и на шестте държави. По думите му войната на Русия срещу Украйна е засилила необходимостта европейските държави да се обединят, за да запазят „свободата и сигурността си“.

„Крайно време е да преодолеете регионалните конфликти, които продължават твърде дълго – конфликти, които ви разделят и спират страните ви по европейския път“, каза Олаф Шолц.

Като пример германският канцлер посочи напрежението между Сърбия и Косово. По-рано тази седмица ескалираха споровете между Белград и Прищина по повод плана на Косово да спре да признава издадените от Сърбия документи и регистрационни номера на колите.

Спорът между Косово и Сърбия, който е за много повече от номера на коли
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Белград, както и Русия, Китай и пет държави от ЕС не признават независимостта на Прищина.

На срещата в Берлин присъстваше и българският служебен премиер Гълъб Донев. Той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и му благодари за подкрепата за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщи правителствената пресслужба.

Олаф Шолц и Гълъб Донев
Олаф Шолц и Гълъб Донев

В началото на декември предстои държавите от ЕС да гласуват дали България, Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенген. Според президента Румен Радев само Нидерландия не подкрепя членството на България в пространството за безвизово пътуване. За решението обаче е нужно единодушие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG