Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова отстрани Божанков от правната комисия преди гласуването за хартиените бюлетини


Явор Божанков
Явор Божанков

Депутатът от БСП Явор Божанков вече не е член на парламентарната комисия по правни въпроси. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова предложи отстраняването му, а мнозинството депутати в Народното събрание го подкрепиха.

Това се случи преди гласуването на второ четене в правната комисия на връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Явор Божанков не гласува заедно с останалите депутати от БСП, които подкрепят връщането на хартиеното гласуване. Пред „Капитал“ той аргументира решението си с това, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне аргументите си оттогава.

Сега Божанков ще стане член на комисията по конституционни въпроси, а неговото място в правната комисия ще бъде заето от Смиляна Нитова-Кръстева от БСП.

Пред журналисти Явор Божанков каза, че преместването му от правната комисия не е изненада за него, и посочи, че е обсъдил това с колегите си от БСП и в решението няма „нищо драматично“.

„Комисията по конституционни въпроси е не по-малко важна“, каза още Божанков.

По повод различната си позиция за хартиената бюлетина и предоставянето на военна помощ за Украйна Божанков каза, че в партията му всеки има право на мнение.

„Факт е, че щом мога да говоря и да изразявам мнението си, има свобода и демокрация“, добави той.

По думите на лидерката на БСП Корнелия Нинова решението е обсъдено с Божанков и е било взето „включително и по негово желание“.

„Ние сме партия, в която всеки си изразява свободно мнението, включително и пред вас“, каза тя пред журналисти.

В началото на седмицата Явор Божанков участва в среща на парламентарната група на БСП с главния прокурор Иван Гешев. Депутатът посочи оставката на Гешев като приоритет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG