Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова поиска от Гешев мерки за райския газ и пияните шофьори. Божанков му поиска оставката


Иван Гешев на среща с БСП в паламента
Иван Гешев на среща с БСП в паламента

Главният прокурор Иван Гешев се срещна във вторник с представители на БСП в парламента.

Лидерката на партията Корнелия Нинова поиска от него предложения за мерки за борба с битовата престъпност, спиране на разпространението на т.нар. райски газ и наказания за пияни и дрогирани шофьори. Депутатът от левицата Явор Божанков посочи като приоритет въвеждането механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и оставката на Гешев от този пост.

Това беше четвъртата среща на Гешев и неговите заместници с депутати в 48-ото Народно събрание. Той се срещна първо с “Български възход”. Лидерът на формацията Стефан Янев каза, че Гешев има “партньор” в тяхно лице. След това главният прокурор се срещна с депутати от ГЕРБ, които поискаха от самия него идеи как може да бъде разследван ефективно. На срещата си с ДПС Гешев каза, че е съгласен правомощията му да бъдат ограничени.

На срещата с БСП за пръв път депутат посочи оставката на Гешев като приоритет. Това беше Явор Божанков.

“За вас има добри и лоши олигарси. Божков беше олигарх, но неговите разговори с Борисов не бяха важни. Ние сме за орязване на правомощията на главния прокурор, за активно разследване. Съдебната реформа трябва да е такава, че да доведе до вашата оставка”, каза Божанков, цитиран от Клуб Z.

Той посочи конкретни случаи, по които прокуратурата не разследвала и не е повдигнала обвинения - снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, на които се виждат банкноти и златни кюлчета, твърденията на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван и е давал подкупи на Борисов.

Явор Божанков
Явор Божанков

В отговор Гешев каза, че речта на Божанков е политическа и добави, че не би си позволил да иска неговата оставка, защото това би било нарушение на разделението на властите.

“Интересите на избирателите на г-н Божанков не са газта, не са цените, а са някакви други”, каза Гешев.

Председателката на БСП Корнелия Нинова не повдигна въпроса за оставката на Иван Гешев. Тя поиска от главния прокурор препоръки за мерки в три насоки - за борба с битовата престъпност, за справедливи наказания за хората, които шофират под въздействието на алкохол или наркотици, както и за спиране на разпространението на райски газ сред непълнолетни.

“Вие ни дайте професионални препоръки, ние ще си обсъдим в групата и ще поемем законодателна инициатива. Но искаме резултат”, каза Нинова.

Иван Гешев от своя страна каза, че сегашните закони не позволяват на прокуратурата да постига по-добри резултати в борбата с престъпността. Той посочи и закриването на специализираното правосъдие като причина за резултатите в борбата с организираната престъпност. То беше закрито в 47-ото Народно събрание с гласовете на “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и “Демократична България”.

“При сега действащите закони, ще имаме досега действащите резултати, това мога да ви го гарантирам”, каза Гешев и добави, че прокуратурата ще се старае да постига резултати въпреки законодателството.

Повод за срещите на Гешев с партиите е негово писмо до всички 240 депутати в новия парламент, в което той изрази желание да обсъжда “проблемите в правосъдната система” с всички партии. “Демократична България” отказа да участва в такава среща, а “Продължаваме промяната” и “Възраждане” не са отговорили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG