Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински бежанци са настанявани във фургони без базисни условия, твърди БХК. МВР отрича


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

От четвъртък вечерта в кризисния център в Елхово се настаняват бежанци от Украйна. Това потвърдиха за Свободна Европа от МВР. От министерството обаче отрекоха информацията, съобщена по-рано от Българския хелзински комитет (БХК), че бежанците са настанявани във фургони, в които липсват базови битови условия.

Според БХК въпросните фургони са част от център за принудително настаняване (задържане) на незаконно пребиваващи чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР и не трябва да се използва за настаняването на бежанците от Украйна.

"Освен легла, чаршафи, одеяла, кърпи и по една духалка, друго във фургоните няма", каза пред Свободна Европа представител на бежанската програма на БХК, който е на място.

„Липсват базови битови условия, няма и възможност за осигуряване на топла храна, единствено допустима по закон за изхранване на деца. Тази практика противоречи не само на закона, но и на елементарната човещина“, написаха по-рано от организацията в позицията си.

По-късно обаче от МВР отрекоха пред “Свободна Европа” условията в центъра да не отговарят на нужните стандарти. Оттам казаха, че става дума за два различни центъра и бежанците от Украйна не са настанени в този за задържане, а в друг център от фургонен тип, изграден за нуждите на МВР при кризи.

“Съоръжението отговаря на всички условия за настаняване. Оборудвано е с легла и гардероби, отопление. Има тоалетни и бани, течаща вода”, казаха от МВР.

Оттам посочиха още, че във въпросния обект е предвидено да се настаняват чужди и български граждани при кризи от всякакъв характер. Настанените там могат свободно да напускат мястото.

В същото време областният управител на Ямбол Георги Чалъков съобщи, че временно настанените украински граждани са 35 - предимно жени и деца, и четирима възрастни мъже. По думите му информацията на БХК „абсолютно не отговаря на истината".

Чалъков каза още, че занапред всички пристигнали украински граждани ще бъдат насочвани първо към временния център. После ще бъдат разпределяни към държавните бази в страната.

От МВР казаха пред “Свободна Европа”, че центърът е нов и досега е използван само веднъж - в края на май, когато там са настанени временно над 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване.

На 31 октомври приключи правителствената програма за подслоняване на украински бежанци. Тогава служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че украинците, които досега са пребивали в хотели и нямат възможност сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази до средата на ноември.

В четвъртък "Демократична България" внесе в парламента проект за решение за безсрочно удължаване на програмата за подслон и помощ на бежанците от Украйна, които имат статут на временна закрила. Според депутатите от парламентарната група украинците трябва да могат да се възползват от нея, докато имат нужда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG