Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато имат нужда". Депутати предлагат да има безсрочен подслон за украински бежанци


Жени и деца от Украйна протестират пред хотел в "Златни пясъци" на 3 ноември 2022 г. Те призовават властите да не ги местят отново.
Жени и деца от Украйна протестират пред хотел в "Златни пясъци" на 3 ноември 2022 г. Те призовават властите да не ги местят отново.

"Демократична България" (ДБ) внесе в парламента проект за решение за безсрочно удължаване на програмата за подслон и помощ на бежанците от Украйна, които имат статут на временна закрила. Според депутатите от парламентарната група украинците трябва да могат да се възползват от нея, докато имат нужда.

Предложението идва на фона на ежедневни протести в градовете по Черноморието, където има най-много украинци, които са настанени в хотели, а цената за престоя им изцяло или частично се покрива от държавната програма. Средствата за нея са отпуснати от Европейския съюз по фонд за спешна помощ на бежанците от Украйна.

Програмата, по която са настанени обаче изтече в края на октомври и беше удължена до 15 ноември.

В Златни пясъци на 3 ноември десетки украинци излязоха на протест срещу местенето им от настоящото им настаняване.
В Златни пясъци на 3 ноември десетки украинци излязоха на протест срещу местенето им от настоящото им настаняване.

Според ДБ трябва да се намери трайно решение.

“С настъпващия зимен период е недопустимо да се поставя под съмнение ангажираността на Република България към грижата за украинските граждани, бягащи от война, още повече че става въпрос за представители на най-уязвимите групи - жени, майки с деца, възрастни хора”, се казва в мотивите на проекторешението.

Как държавата остави украинците да се оправят сами
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

В него е предвидено още и да се подготвят разчети на необходимите средства за продължаване на програмата и взимане на мерки за интеграция на украинците, включително чрез стратегия за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги.

Какво казва служебното правителство

По-рано в петък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че списъците на украинските бежанци, регистрирани в хотелите, не са съвсем точни и трябва да бъдат актуализирани.

„Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев.

Демерджиев говори на брифинг на МВР 4 дни след официалния последен ден за подслон на украинците в хотели в страната. На 31 октомври настъпи хаос, защото много от украинците не искаха да си тръгват, а част от хотелиерите също поискаха удължаване на програмата. Имаше протести, както и хора, които отказа да напуснат стаите си. На повечето от тях не беше дадена информация къде ще бъдат преместени.

Повечето украинци настанени по държавната програма са жени и деца.
Повечето украинци настанени по държавната програма са жени и деца.

Тогава Демерджиев съобщи, че правителството е взело решение за продължаване на помощта за гражданите от Украйна, като тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази.

"Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз“, каза още служебният министър.

Той допълни, че новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема.

Защо протестират украинците

По-рано в петък десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха на протест срещу неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Някои от тях се местят за пореден път.

Това бяха предимно жени и деца, които издигнаха плакати да не бъдат гонени, „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“ и др. Протестиращите скандираха „Моля, помогнете“, а част от тях развяваха украинския национален флаг, предаде БТА.

Десетки украинци излязоха на протест в Златни пясъци на 3 ноември.
Десетки украинци излязоха на протест в Златни пясъци на 3 ноември.

Преди 2 дни имаше няколко протеста в различни градове около Бургас. В центъра на Слънчев бряг се събраха около 100 украински граждани и български хотелиери. Много от хората бяха с куфари и твърдят, че хотелиерите искат вече пари за престоя им.

И хотелиери, и украински граждани настояват да се отмени решението за преместването на украинските бежанци от хотелите в държавни общински бази.

Част от хотелите са спрели изхранването на украинците, а в други са ги накарали да си плащат, за да останат там.

"Оставаме на улицата", казват някои бежанци, цитирани от БТА.

Много по-малко хора от миналия път

Според официалната статистика през октомври в България по държавната програма са подслонени около 16 000 украинци. Някои от тях вече са в държавни бази и по данни на Министерството на туризма към момента около 11 000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотелите към тези бази във вътрешността на страната.

В края на май правителството отново не успя да организира добре релокирането на украинците. Тогава изтече предишната правителствена програма и десетки хиляди бежанци трябваше да бъдат преместени.

Отново имаше планове да се прекрати настаняването по хотели по Черноморието, но бежанците бяха близо 80 000. След една седмица на хаос и лоша организация част от тях бяха настанени в държавните бази. Тогава част от хотелите избраха да продължат да подслоняват украинците и да получават по 15 лв. на нощувка на човек.

Как да си намеря жилище. Епизод 3: Наръчник за украинците в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG