Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Терористично сътрудничество". Зеленски обвини Иран в лъжа, че е пратил малко дронове на Русия


Володимир Зеленски обяви кампания за набиране на средства за морски дронове, с които да се противодейства на Русия
Володимир Зеленски обяви кампания за набиране на средства за морски дронове, с които да се противодейства на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Иран, че е излъгал, че е изпратил само ограничен брой дронове на Русия и съобщи, че украинските сили свалят поне по 10 такива всеки ден.

В последните няколко седмици Киев многократно съобщи за удари с безпилотни летателни апарати "Шахед-136" по електроцентрали и язовири и лично Зеленски се снима с един от свалените. Многократно обаче представители на Техеран отричаха да са предоставяли на Москва такива, докато и от Кремъл твърдят, че не атакуват Украйна с ирански дронове.

В събота външният министър на Иран призна, че на Русия са били дадени "ограничен брой" дронове, и то преди войната. Той дори каза, че иска доказателства от Киев за използването им в Украйна и увери, че ако това се установи, Техеран ще вземе отношение.

Хосейн Абдолахиан каза още, че с Киев са се договорили да обсъдят това, но украинската страна не се явила на разговорите. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко отвърна във Фейсбук, че той "разпространява инсинуации за предполагаем отказ на Украйна".

А в поредното си видеообръщение Зеленски каза, че само в петък Украйна е свалила 11 дрона.

"Ние със сигурност знаем, че ирански инструктори са обучавали руските терористи как да използват дроновете, а в Техеран изцяло мълчат за това. Ако Иран продължи да лъже за очевидното, светът ще положи още повече усилия да разследва терористичното сътрудничество между руския и иранския режим и какво Русия плаща на Иран за това", добави той.

Зеленски съобщи, че другата седмица Киев ще започне кампания за набиране на средства за закупуване на морски дронове за противодействие на руските военни сили в украинска акватория. Чрез обявената от него на 5 май платформа United24 вече са събрани почти 220 млн. долара, дарения от милиони хора от различни страни. С тях ще бъдат купени освен дронове, хеликоптери и апаратура за разминиране, каза президентът.

По повод експлозиите, причинени от дронове на пристанището в Севастопол, където е базиран руският черноморски флот, Зеленски каза: „Всички вече видяха как работят“.

А неговият съветник Михаил Подоляк стигна още по-далеч, когато в ефира на украинския национален телемаратон, коментира за Иран, цитиран от РБК-Украйна:

„Струва ми се, че е необходимо не просто да се наложат санкции или ембарго, струва ми се, че би било възможно да се нанесат конкретни удари върху производството на дронове и балистични ракети и т.н. Такава държава не може да продължава да прави това безнаказано“.

В същото време специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали също каза, че не е вярно, че Техеран е изпратил малко дронове.

"Те прехвърлиха десетки само това лято и имат военни в окупирана Украйна, които помагат на Русия да ги използва", написа той в Туитър.

Администрацията на президента Джо Байдън неофициално е поискала украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да отстъпят от публичния си отказ за диалог, докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт, съобщи междувременно "Вашингтон пост".

Според неназовани източници целта не е Украйна да бъде тласната към масата за преговори, а да бъде запазена подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната, която продължава вече 8 месеца, ще продължи години.

От една страна американската администрация обещава да подкрепя Киев с огромни суми помощ "толкова дълго, колкото е необходимо". От друга се надяват на разрешаване на конфликта, който се отрази тежко върху световната икономика и предизвика страхове от ядрена война, допълва вестникът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG