Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската KILLNET пак атакува - хакна сайта на българското разузнаване


Руските хакери вече атакуваха български институции преди месец
Руските хакери вече атакуваха български институции преди месец

Близката до Кремъл руска хакерска група KILLNET съобщи, че е атакувала сайтовете на разузнавателните служби на България, Естония, Полша, Румъния и Молдова. Всички тези държави бяха обявени от Русия за неприятелски заради подкрепата им за Украйна във войната.

През октомври същата хакерска група атакува сайтовете на българското президентство, МВР и още няколко институции.

Според съобщението в канала на хакерите в Телеграм сегашната атака е извършена в събота и "е поздрав за всички руски разузнавачи" по повод празника на военното разузнаване на Русия.

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че за кратко време сайтът на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) е паднал, не е имало теч на данни.

Към полунощ сайтът на ДАР вече е работел, извън строя са били само страниците на разузнаванията на Полша и Молдова.

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира пред БНР, че атаката е била с "претоварване", сходна с тази срещу сайтове на институции миналия месец.

"Става дума за имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация и на нея няма никаква оперативна информация или лични данни. Тази атака е удар във въздуха и хората, които я правят, много добре знаят това", каза Демерджиев и я определи като имиджова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG