Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия одобри плащането на 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване на България


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) е дала предварителна положителна оценка за изплащането на първата вноска по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на България в размер от 1,37 млрд. евро.

Това означава, че парите, предвидени за София, могат да бъдат получени след като Икономическият и финансов комитет, който е съставен от всички държави членки, одобри плащането.

Специално обръщение по повода направи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот“, каза тя.

Одобрение са получили първите 22 мерки, заложени като изпълнение в българския план. Още през август вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза, че служебното правителство е придвижило искането за получаване на първото плащане.

В понеделник той каза, че с решението на ЕК България на практика усвоява около 23% от всички предвидени средства в Плана си за възстановяване. Той добави, че критична в последните месеци се оказала една обществена поръчка в МВР, която е била възложена наново, но въпреки кратките срокове е завършила успешно.

По думи на Пеканов правителството не очаква никакви спънки от Икономическия и финансов комитет, защото досега не е имало подобен прецедент.

„Сега трябва да насочим усилията си към второто плащане. Важно е да продължим с усилията. Смисълът на нашите поети ангажименти не е просто да получим дадени средства. Не, смисълът на тези ангажименти е да направим нашата икономика по-силна“, каза Пеканов.

Средствата се очаква да постъпят в София през декември. Те ще се използват за заложените проекти, както и за рефинансиране на започналите проекти от регионалното, транспортното и образователното министерство.

По отношение на втория пакет от плащания Пеканов каза, че почти всички необходими за гласуване проектозакони вече са били внесени от Министерския съвет в Народното събрание. Оставащият - за промени в сектора енергетика, ще бъде изпратен за гласуване на депутатите в следващите седмици.

Българския план, чиято последна версия беше изготвена от кабинета "Петков", беше одобрен от Европейската комисия през април. Всяко от плащанията по механизма е обвързано с изпълнение на реформи, за част от които се изискват и законови промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG