Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дължа всичко на феновете си". Давид Гета, който винаги е готов да прави музика


Давид Гета по време на музикалния фестивал Vieilles Charrues във Франция през юли 2019 г.
Давид Гета по време на музикалния фестивал Vieilles Charrues във Франция през юли 2019 г.

Той е един от най-култовите DJ-и в света. Над 51 млн. души месечно го слушат в Spotify, което миналата година го превърна в 16-ия най-слушан музикант в платформата. Давид Гета - абсолютна институция в клубната електронна и хаус музика, празнува своя 55-и рожден ден.

През 2021 г., за втори поредна година, той оглави класацията на най-добрите DJ-и в света на британското списание за електронна музика DJ Mag, след гласуване на 1,3 млн. души. За първи път Гета получи тази чест още през 2011 г. А с третото си отличие се нареди в една група с другите най-големи - нидерландските DJ-и Мартин Гарикс, Тиесто и Армин ван Бюрен.

"Да помисля, че са минали 40 години, откакто за първи път изпълнявах в клуб, и 10 години, откакто спечелих за първи път тази награда, ме направи доста емоционален. Дължа всичко на феновете си и каквото и да донесе бъдещето, аз ще бъда там, готов да направя саундтрака на партито, надявам че и вие също", каза тогава Гета.

Той има 7 студийни албума (последният от 2018 г.) Продал е над 10 млн. от тях и може да се похвали с повече от 10 милиарда стриймвания. Правил е съвместни парчета с Мадона, Лил Уейн, Шакира, Фърги, Ники Минаж, Кели Роуланд и други от най-известните изпълнители.

А по време на пандемията започна серията от благотворителни лайвстрийм концерти „United At Home“, гледани от над 50 милиона зрители, с които помогна за набирането на 1,5 милиона долара за борбата срещу COVID-19.

Майсторът на ремиксите

Роден на 7 ноември през 1967 г. в Париж, 55-годишният вече Давид Гета се занимава с миксиране на музика още от 13-годишен, когато започва да работи като DJ в гей клуб. Това се случва още през 80-те години на миналия век.

В началото на бъдещата му блестяща кариера участията му са в малки парижки клубове, но постепенно стига до най-големите - като "Palace", the "Broad", the "Bain-Douches, the "Central", the "Rex", както и в радиостанциите "Radio 7" и "Radio Nova".

Още като съвсем млад той се ориентира към есид хауса и хип-хопа. С парчето си от 1994 „Up & Away“, с вокалите на Робърт Оуенс, той е смятан за пионера на френския хаус. Това му създава име в парижките музикални среди и Гета се превръща в един от най-популярните и търсени клубни диджеи.

Дебютният му албум "Just a Little More Love", от който са продадени 250 хил. копия, излиза през 2001 г. Повечето вокали в него са на американския певец Крис Уилис, а Барбара Тъкър изпълнява парчето "Give Me Something". Парчето "Just a Little More Love" е включено в саундтрака на филма "Football Factory".

Гета на музикалните награди Billboard в T-Mobile Arena в Лас Вегас, Невада, на 22 май 2016 г.
Гета на музикалните награди Billboard в T-Mobile Arena в Лас Вегас, Невада, на 22 май 2016 г.

Поради големия успех Гета подписва договор с Virgin. През 2003 излиза първият му албум с ремикси, вдъхновен от партитата на остров Ибиса, столицата на електронната музика – „Fuck Me I'm Famous“, който през годините има две продължения. Затова по-късно го наричат Майстора на ремиксите.

На следващата година Гета издава вторият си студиен албум Guetta Blaster, а като сингъл излиза парчето„Stay“, което ставатотален клубен хит. През 2005 той пуска „The World Is Mine“, която моментално се изстрелва на номер 1 във всички европейски класации за клубна и денс музика.

През 2007 г. излиза и третият му студиен албум Pop life. Сингълът от него - "Love is Gone" оглавява британските музикални класации. През 2009 г. Гета пуска следващия си албум - One Love.

През 2010 г. печели 4 награди "Грами". През 2011 г. Излиза ‘Nothing but the Beat’. Същата на екран излиза биографичен документален филм за Дейвид Гета и житейския му път към славата, която му носи множество награди в бранша.

През 2014 г. се появява албумът Listen, а през 2018 – 7. През 2019 г. стартира ново движение, наречено „future rave“. А това лято Гета се завърна с нов сингъл - "Family Affair (Dance For Me)".

Гета има собствена продуцентска компания Gum Productions. Съвместно с Apple създадоха "David Guetta iPhone". Продуктът се превръща в един от най-продаваните в Европа. Интересното е, че музиката на диджея звучи по време на шоуто на моделите на колекцията на Кристиан Диор.

Гета печели 37 милиона долара годишно, според Forbes. През юни 2021 г. той продаде своя музикален каталог със записи за сума от над 100 млн. щатски долара.

Когато не е един от най-големите и богатите в клубната музика обаче той обича да свири на пиано в студиото си за свои приятели.

За успеха

"Хубавото на успеха е, че ти отваря много врати. На мен той ми отвори вратата към едни от най-талантливите изпълнители в света и също за участията ми на живо, във фестивалите с най-големите рок банди на планетата и аз съм свирил буквално пред не зная колко милиона. Беше наистина невероятно!", казва той в интервю през 2011 г.

Добавя, че макар вече много хора да го разпознаят на улицата, това въобще не променя живота му.

"Защото всъщност аз не съм човек, който е постоянно навън. Аз съм на сцената или в студиото, или пиша музика в стаята си. За да бъда максимално откровен, трябва да кажа, че моят живот преминава в студиото и затова дали съм известен или не няма никакво значение".

Френският DJ на откриването на новия нощен клуб Queen, близо до Шанз-Елизе в Париж, през септември 2015 г.
Френският DJ на откриването на новия нощен клуб Queen, близо до Шанз-Елизе в Париж, през септември 2015 г.

Преди години Гета иска да диджейства в космоса, дори води сериозни разговори с компанията Virgin Galactic на милиардер Ричард Брансън, когато те започнаха. Но в крайна сметка се отказва:

"Наистина имах намерение да го направя, но това отне повече време от очакваното. Наскоро имах опит с парашут. Беше много вълнуващо преживяване, но ми беше доста гадно. Това е нормално, но представете си, ако бях на военен самолет - може да е 10 пъти по-лошо. Тогава да отидеш в космоса щеше да е дори повече...".

Семейството и любовта

Давид Гета е роден в семейството на Пиер Гета - ресторантьор от марокано-еврейски произход, а Моник Гета - белгийка, която е философ по образование, но работи като психоаналитик, а по-късно в Националното училище за индустриално творчество.

Давид има доведени брат и сестра. Бернар Гета е известен френски журналист с множество награди, който през 2019 г. е избран за член на Европейския парламент. Публикува няколко труда по международни отношения и три книги. Натали Гета е френско-италианска актриса, участвала във филмите I divertimenti della vita privata (1990), Don Matteo (2000) и Passo a due (2005).

Давид Гета и съпругата му в Кан през 2012 г.
Давид Гета и съпругата му в Кан през 2012 г.

През 1992 г. Гета се жени за съпругата си Кати - управителка на нощни клубове и организаторка на събития, светска дама и актриса, с която се познават от тийнейджъри. Почти веднага те създават творчески тандем и тя работи по повечето му проекти години наред.

През 2012 г. - по случай 20 години от сватбата си, двойката потвърждава сватбените си обети на Ибиса. Това обаче не спасява семейство, което повече от две десетилетия е неразделно. През 2014 г. Кати и Дейвид изненадващо се развеждат. Казват обаче, че не възнамеряват да прекратят общата си работа.

Двамата имат син - Тим Елвес Ерик, роден през 2004 г., и дъщеря Анджи, родена 2007 г.

Година след развода си, Давид Гета се влюбва в Джесика Ледън – кубински модел и актриса, родена през 1992 г. Двамата имат връзка и до днес.

Давид и Джесика в Кан през 2017 г.
Давид и Джесика в Кан през 2017 г.

XS
SM
MD
LG