Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спаси София" става партия и ще участва в местните избори през 2023 г.


Борис Бонев
Борис Бонев

Гражданската организация "Спаси София" става партия, съобщи организацията на сайта си, където публикува учредителна декларация.

На този етап партията няма намерение да участва в парламентарни избори. Тя обаче ще се включи в местните избори през есента на 2023 г. Това каза основателят на “Спаси София” Борис Бонев в отворено писмо до софиянци. Бонев, който е общински съветник в София, ще се кандидатира за кмет.

На последните избори през 2019 г. като кандидат за кмет той остана на четвърто място с близо 11% от гласовете. Изборите спечели отново кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която е кмет вече четвърти мандат. Тогава „Спаси София“ издигна и кандидати за общински съветници, но те се явиха като независими вместо в партийни листи. Само Бонев влезе в Общинския съвет на София.

В началото на годината пред “Свободна Европа” Бонев каза, че има качествата да бъде "добър кмет на София".

“Гражданите имат очакване – искат да видят зряла и компетентна политическа сила. Формация, която успешно ще се справи с наследството на сегашното управление, но и която ще превърне България в просперираща страна с достоен стандарт на живот”, пише в текста на декларацията.

Новата партия не се позиционира в ляво или в дясно.

“Убедени сме, че динамичният свят не е черно-бял, че решенията за подобряване на живота на хората са отвъд клишетата за “ляво” и “дясно” и, че доброто управление е баланс между различни политики, към който ние ще се стремим”, пише в отвореното писмо на партията.

Неправителствената гражданска организация "Спаси София" цели "подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София", пише в сайта ѝ. Организацията е създадена през 2015 г. от Борис Бонев и е сред основните критици на местната управа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG