Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев предложи България да е домакин на климатичната конференция на ООН през 2024 г.


Румен Радев по време на изказването му на климатичната конференция на ООН
Румен Радев по време на изказването му на климатичната конференция на ООН

България има желание да бъде домакин на климатичната конференция на ООН през 2024 г. Това каза президентът Румен Радев на срещата, известна като COP27, която се провежда в Египет, съобщи Ройтерс. Следващата година конференцията трябва да се проведе в Дубай.

„Като се има предвид нашия ангажимент за напредък в дневния ред за климата в нашия регион и извън него, България вече изрази желание да бъде домакин на COP29“, каза Радев и добави, че България ще оформи мотивирано предложение.

Радев призова участиците във форума да обединят усилия в борбата с климатичните промени.

“Изменението на климата е глобална заплаха и може да бъде преодоляно само чрез глобален отговор", каза той.

По думите на Радев от решаващо значение за борбата с климатичните промени е диверсификацията на енергийните доставки. Той посочи като пример за това междусистемната газова връзка Гърция-България, която беше открита на 1 октомври тази година.

"България ще продължи да развива и да разчита на възобновяемата енергия, зелените водородни решения и енергоспестяващите и съхраняващите енергия технологии", добави Радев.

Президентът каза още, че България е твърдо ангажирана с целите на Парижкото споразумение и заедно с другите държави членки на ЕС ще постигне целта за климатична неутралност до 2050 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG