Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лудо чувство". Тийнейджърът Холгер Руне, който срази половината от топ 10 в тениса


Холгер Руне ликува с трофея от турнира "Мастърс" в Париж, след като е победил на финала Новак Джокович, 6 ноември 2022 г.
Холгер Руне ликува с трофея от турнира "Мастърс" в Париж, след като е победил на финала Новак Джокович, 6 ноември 2022 г.

На 29 април той навърши 19 години. Половин година по-късно вече е най-новата сензация в мъжкия тенис, след като на турнира "Мастърс" във френската столица Париж последователно победи петима от топ 10 в световната ранглиста и грабна трофея. Холгер Руне е Човек на деня на Свободна Европа.

В момента в топ 10 на мъжкия тенис има двама тийнейджъри. Тази ситуация не се е случвала от 15 години насам. Това стана, след като датчанинът Холгер Руне последователно победи в Париж петима от първите десет тенисисти в световната ранглиста и спечели най-големия си трофей досега.

На финала той надделя над седмия в света Новак Джокович с 3:6, 6:3, 7:5. Преди това Руне последователно отстрани десетия Хуберт Хуркач, деветия Андрей Рубльов, първия Карлос Алкарас (прекъснал мача заради контузия) и осмия Оже-Алиасим (№8). Никой друг досега не беше постигал това в рамките на един турнир.

С победата си на финала датчанинът се изкачи до номер 10 в световната ранглиста на Асоциацията на професионалните тенисисти. Тя се оглавява от испанеца Алкарас, който също е на 19 години. За последно в първата десетка на световния тенис имаше двама тийнейджъри през 2007 г. - Новак Джокович и Анди Мъри.

Холгер Руне лежи на корта в Париж, миг след като е победил Новак Джокович на финала.
Холгер Руне лежи на корта в Париж, миг след като е победил Новак Джокович на финала.

Руне играе тенис от 6-годишен, подобно на сестра си Алма. Личният му треньор Ларс Кристенсен работи с него още от детските му години, а от 2016 г. към щаба му се присъединява и известният специалист Патрик Муратоглу. Холгер винаги е споделял, че идолите му в тениса са Рафаел Надал и Роджър Федерер.

"Това беше лудо чувство", каза датчанинът след победата си над Джокович, признавайки, че преди 4-5 седмици не е очаквал, че ще постигне подобен успех толкова скоро.

Джокович и Руне след церемонията по награждаване в Париж.
Джокович и Руне след церемонията по награждаване в Париж.

"Разбира се, ще отида в Торино. Аз няма да играя и желая на всички да са здрави, но в същото време ще е страхотно да играя", добави Руне, който е първа резерва за финалния турнир на АТП през годината.

Само преди половин година той се зарече, че няма да се задоволи, докато не достигне до номер 1 в световната ранглиста, а сега вече е десети. Досега през 2022 г. той игра общо 5 финала и спечели три от тях. В началото на този сезон датчанинът беше поставен под номер 103. Единствено Надал и Алкарас са влизали в топ 10 на по-ранна възраст от него – на 18 години.

Холгер Руне привлече вниманието още докато се състезаваше при юношите. Там той достигна до номер 1 в света. През 2020 г. официално започна да играе при професионалистите, а през 2021 г. направи своя дебют в турнир на АТП – Откритото първенство на Аржентина. През миналата година той изигра 100 професионални мача и спечели младежките финали в Милано - NextGen.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG