Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турски риболовен кораб се натъкна на мина в Черно море близо до България


Българските Военноморски сили унищожават мина в Черно море на 1 юли (илюстративна снимка).
Българските Военноморски сили унищожават мина в Черно море на 1 юли (илюстративна снимка).

Турски риболовен кораб е пострадал при сблъсък с мина, плаваща в Черно море, съобщиха в четвъртък местни медии. Няма данни за жертви и ранени при инцидента.

Българският специализиран сайт Maritaim.bg потвърди за случая, посочвайки, че повреденият кораб е плавал край турския град Инеада, намиращ се близо до България.

Пострадалият риболовен съд е "Ахмет Моллаоглу 2". Той се е намирал на около 6 мили от брега, когато експлозията на мината е отровила дупа в предната част на корпуса на кораба, уточнява турското издание "Хюриет". Заради повредата съдът е бил изтеглен на буксир до брега.

След инцидента в района са били изпратени катери на бреговата охрана. "Хюриет" цитира кмета на Инеада Тахир Ишик, който въпреки свидетелствата на риболовците от пострадалия съд, е коментирал, че все още не е ясно дали експлозията е причинена от мина или от повреда на двигателя.

На видео, разпространено в мрежата за видеосподеляне Ютюб се вижда, че "Ахмет Моллаоглу 2" е изтеглен от други съдове по тъмно.

Опасения от дрейфащи мини в Черно море се появиха още в началото на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна в края на февруари.

В края на март беше съобщено, че българските Военноморски сили търсят забелязана мина край българското крайбрежие. През юли беше унищожена една мина край българското крайбрежие, а друга - през септтември.

Преди няколко дни пък стана ясно, че през септември край Царево е било открито тялото на украински пилот, чийто самолет Су-24 е бил свален по-рано край Змийския остров близо до Одеса.

Мини по плажа. Лятото в Одеса дойде, но не и туристите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG