Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия освободи българския кораб "Царевна"


Българският кораб "Царевна"
Българският кораб "Царевна"

Русия е разрешила българският кораб "Царевна" да напусне Мариупол. Това съобщи специализираният сайт за корабоплаване Maritime в четвъртък. Плавателният съд вече е напуснал пристанището.

"Царевна" беше блокиран там над 8 месеца след началото на войната в Украйна. В подобна ситуация беше и "Рожен", на борда на който имаше български екипаж. Той отплава от пристанището в Черноморск в началото на август.

БНТ съобщи, че в момента "Царевна" се намира в Керченския проток и изчаква, след което ще продължи пътя си към България. Очаква се да акостира във Варна в петък.

На 18 април повечето от моряците от екипажа на "Царевна"се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание. Доскоро се смяташе, че корабът ще бъде национализиран от проруските власти, които управляват града, откакто руската армия превзе Мариупол през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG