Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пропагандна риторика". Външно осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев


Служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев.
Служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев.

Министерството на външните работи (МВнР) разглежда руската реакция за решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна като "пропагандна риторика". Това стана ясно от думите на служебния зам.-министър Костадин Коджабашев в четвъртък.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че с предоставянето на въоръжение на украинската съпротива България вече носи отговорност за "хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа".

"По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия", отговори ѝ задочно Коджабашев.

Той припомни, че българската позиция за войната остава "подкрепа за Украйна", определейки като "безспорно", че именно Русия е агресорът в този конфликт.

"Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава, било то и Русия", продължи служебният зам.-министър на външните работи, подчертавайки, че България е суверенна държава, членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

По повод думите на Захарова, че предоставянето на военна помощ на Украйна "ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", Коджабашев посочи, че нейното изявление "допълнително ескалира въпросната ситуация".

"Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по-същество всяко сътрудничество де факто е прекратено", обобщи той.

Парламентът реши да подпомогне украинската съпротива с въоръжение на 3 ноември с мнозинство от 175 гласа "за", 49 "против" и един въздържал се. Преди ден служебният кабинет пък реши България да се включи и в мисията на ЕС за обучение на украински военни.

Междувременно във вторник Русия наложи санкции на български оръжейни предприятия, сред които ВМЗ, "Арсенал", "Дунарит", "Терем" и "Емко". В забранителния списък на Москва влязоха общо 74 компании от 11 държави, които тя счита за "неприятелски" от началото на непредизвиканата си агресия срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG