Връзки за достъпност

Извънредни новини

Синдикатите блокираха центъра на София за часове с искане за по-високи заплати и нов бюджет


Президентът Румен Радев (вдясно) се срещна с президентите на синдикатите КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (вляво) и на КНСБ Пламен Димитров.
Президентът Румен Радев (вдясно) се срещна с президентите на синдикатите КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (вляво) и на КНСБ Пламен Димитров.

Повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари 2023 г. чрез внасяне на нов бюджет за следващата година. За това настояха представители на Конфедерацията на независимите синдикални дружества в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" по време на среща с президента Румен Радев в петък.

По-рано през деня двата синдиката блокираха за часове центъра на София, след като първо организираха протест пред Народното събрание, а след това - и автошествие по основни булеварди и улици.

Размерът на повишението на минималната заплата, за който настояват синдикалистите, съвпада с предложеното от БСП увеличение, представено от левицата по-рано в петък по време на среща с представители на ДПС в парламента.

На нея двете формации обсъдиха темата за бюджета за 2023 г., без да стигнат до общо решение. В четвъртък парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на срока на настоящия бюджет с три месеца. Оттогава парламентарните партии преговарят за внасяне на промени между първо и второ четене на законопроекта. Засега обаче няма консенсус по конкретни предложения.

Протест на КТ "Подкрепа" и КНСБ в София
Протест на КТ "Подкрепа" и КНСБ в София

"Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството. Такова в момента няма", каза президентът пред синдикалистите.

"Ако политическите партии и всички народни представители постигнат предварителен консенсус, че искат да бъде внесен базов бюджет за 2023 г., служебното правителство ще внесе такъв бюджет", добави той.

Радев отново призова партиите "да намерят диалог и да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика по доходите".

Протестно автошествие на КТ "Подкрепа" и КНСБ в София
Протестно автошествие на КТ "Подкрепа" и КНСБ в София

По-рано в петък двата национално представени синдиката организираха протестен митинг пред парламента, който продължи около час. След това събралите се потеглиха с автомобили по ключови улици и булеварди. Това ограничи движението в центъра на града, беше затруднено и придвижването на наземния градски транспорт.

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров участниците в протеста са "предупредителна група". "Работниците, които представляваме, са 2.5 млн. души", каза той пред събралите се.

Междувременно пред сградата на Министерския съвет протестираха и хора с увреждания. Те изразиха недоволство заради липсата на животоподдържащи лекарства в аптеките и забавяне на изплащането на инвалидните им пенсии.

Протестиращите поискаха и съкращаване на срока за издаване на медицинските експертизи за трайно намалена работоспособност (ТЕЛК), които им дават право на получаване на социални пенсии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG