Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мир за цялата ни страна". Зеленски посети освободения Херсон 


Володимир Зеленски и екипът му пристигат в Херсон в понеделник.
Володимир Зеленски и екипът му пристигат в Херсон в понеделник.

Украинският президент Володимир Зеленски посети в понеделник южния град Херсон. Той беше върнат под украински контрол в петък, след като няколко дни по-рано Русия обяви, че изтегля силите си.

На този фон продължават ожесточените боеве в източните и южните части на Украйна, а в освободената Херсонска област действа полицейски час и украинските сили вече започнаха да разминират центъра на областния град.

“Продължаваме напред”, каза Зеленски пред войници след пристигането си в Херсон, добавяйки благодарности към НАТО и останалите съюзници на Киев за подкрепата, която му оказват.

“Готови сме за мир, мир за цялата ни страна”, обобщи Зеленски, призовавайки местното население да се пазят от руски мини, защото ситуацията остава “много опасна”.

Часове по-рано, по време на редовното си вечерно обръщение, той заяви, че украинските следователи са открили доказателства за над 400 военни престъпления, извършени от руските окупационни сили в Херсонската област, включително трупове на цивилни и военнослужещи.

“Руската армия остави след себе си същата диваюина, каквато и в други региони на страната, в които окупира”, обобщи украинският президент. Засега тези негови твърдения не са потвърдени от независими източници.

Междувременно Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че продължават ожесточените боеве по източния фронт в Донецка и Луганска области. През последните 24 часа е имало ракетни и артилерийски удари по Суми, Харков, Запорожие, Луганск и Донецк, добави Зеленски.

Южното командване на украинските въоръжени сили заяви в понеделник, че руските сили продължават да “нанасят огневи щети на нашите войски и деокупирани селища по десния бряг на Днепър”, дори след освобождаването на Херсон, което Зеленски описа като “исторически ден”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG