Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страхотна година." Брендън Накашима, който стана част от новото поколение шампиони в тениса


Брендън Накашима по време на мач от турнира „Следващото поколение“ на 11 ноември 2022 г.
Брендън Накашима по време на мач от турнира „Следващото поколение“ на 11 ноември 2022 г.

Брендън Накашима цял живот тренира тенис и тази година усилията му се отплащат. Той спечели първата си титла от турнир на ATP, достигна четвърти кръг в турнир от Големия шлем, а преди дни спечели турнира за млади тенисисти Next Gen ATP.

Няколко звезди в световния тенис са изгрели на световната сцена с титли в този турнир. Миналата година го спечели испанецът Карлос Алкарас - сега водач в световната ранглиста. Преди две години победи Стефанос Циципас, който стигна до третото място в световната ранглиста и до финал на турнир от Големия шлем.

Тази година победител в турнира „Следващото поколение“ (Next Gen ATP) на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), който се проведе в Милано, е американецът Брендън Накашима. Той спечели всички пет мача в турнира за тенисисти под 21 години, а на финала се наложи категорично над Иржи Лехецка от Чехия.

„Беше страхотна година за мен. Определено научих много от всеки мач, от всеки турнир“, каза Накашима след като спечели титлата в Милано.

„Беше тежък мач. Брендън играеше много добър тенис тази седмица“, каза опонентът му на финала Иржи Лехецка. „Той заслужаваше да спечели. Играеше най-добрият тенис от всички тук.“

Брендън Накашима е смятан за едни от най-обещаващите млади тенисисти. Той е роден на 3 август 2001 г. в Сан Диего, Калифорния. Родителите му са от азиатски произход – майка му е родена във Виетнам, но живее в САЩ от дете, а баща му е роден в калифорния в семейство с японски корени. В интервюта 21-годишният тенисист е казвал, че винаги е получавал подкрепа от семейството си.

„Най-добрият съвет, който някога съм получавал, е от родителите ми: работи здраво и не се отклонявай от пътя и добрите неща ще се случат“, казва Накашима. Той изглежда следва този съвет.

Той играе тенис от дете, а на 21 години вече има титла от турнир на ATP, този в родния му град Сан Диего, която спечели през 2022 г.

Брендън Накашима
Брендън Накашима

„В началото на годината имах няколко цели и една от тях беше да спечеля титла от турнир на ATP. Беше много специално, че успях да направя това точно в Сан Диего“, казва Накашима.

Най-доброто му представяне в турнир от Големия шлем е също тази година – той достигна четвъртия кръг на Уимбълдън. Спечелил е близо 2 млн. долара от наградните фондове на турнирите, в които е участвал. През октомври 2022 г. е 43-и в световната ранглиста – най-доброто му постижение досега.

В събота Накашима стана първият американец, който спечели турнира Next Gen ATP. Последният мач обаче беше изпитание за младия състезател, който казва, че нещата са можели да се развият и по друг начин.

„Мисля, че в тези ситуации на напрежение всичко се свежда до ума“, казва тенисистът. „Става въпрос за запазването на спокойствие в тези моменти, разбира се, понякога има нерви, но се опитваш да се справиш възможно най-добре. Мисля, че съм доста добър в [справянето с] тези ситуации на напрежение тази година.“

Това качество на Накашима се забелязва и от коментаторите. Крис Одо от Tennis Majors отбелязва, че тенисистът има балансиран стил на игра и „уравновесен темперамент на играч с пет или 10 години по-възрастен“.

Един от идолите на Накашима в тениса е Роджър Федерер. Младият тенисист казва, че мечтаe да играе заедно с него. „Той е легенда в спорта и би било истинска чест да играя с него.“ Друг тенисист, на когото Накашима се възхищава, е Новак Джокович. „Той е супер фокусиран, отделя внимание на всички детайли на корта, когато тренира и по време на мачове.“

Накашима казва, че се интересува и от други спорове – например голф и американски футбол, и се опитва да се учи от начина, по който състезателите в тези спорове тренират.

Младият състезател е завършил колеж и казва, че ако не се играеше тенис, щеше да се занимава с компютърни науки или инженерство.

Брендън Накашима
Брендън Накашима

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG