Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега е моментът". Зеленски поиска пред Г-20 възстановяване на целостта на Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред лидерите на страните от Г-20
Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред лидерите на страните от Г-20

Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-20 за възстановяването на мира в страната му, както и зачитането на териториалната цялост на Украйна.

Киев настоява за справедлив мир, а по думите на държавния глава той е убеден, че „сега е моментът, в който унищожителната война на Русия може и трябва да бъде спряна“.

„Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа“, каза Зеленски цитиран от Ройтерс.

В речта си Зеленски добави още, че Русия е превърнала украинската АЕЦ „Запорожие“ в радиационна бомба, „която може да избухне всеки момент“ и настоя руските войски, които я превзеха още в началото на войната, да се изтеглят от територията ѝ. Украинският президент поиска и разширяване на обхвата на зърнената сделка, изтегляне на руските войски от всички украински територии, компенсации за нанесените от Москва щети.

„Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна“, каза още Зеленски.

Речта му дойде, след като няколко часа по-рано Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на международното право с инвазията в Украйна, включително и чрез изплащането на репарации

На форума, който се провежда в Бали, Индонезия, присъстват президентите на САЩ, Франция и Китай Джо Байдън, Еманюел Макрон и Си Дзинпин, както и премиерите на Италия, Великобритания, Индия, Канада, Япония – Джорджа Мелони, Риши Сунак, Нарендра Моди, Джъстин Трюдо, Фумио Кишида, германският канцлер Олаф Шолц и други. Русия е представена от външния министър на страната Сергей Лавров, след отказа на Владимир Путин да присъства на събитието.

Джо Байдън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Нерендра Моди по време на срещата на Г-20 в Бали.
Джо Байдън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Нерендра Моди по време на срещата на Г-20 в Бали.

Всички те призоваха за спирането на огъня в Украйна. Президентът на Индонезия Джоко Уидодо, който е формалният домакин на срещата, я откри с реч, в която заяви, че лидерите на страните от Г-20 трябва да спрат войната.

„Ако войната не спре, за нас ще е трудно да продължим напред. Не трябва да позволяваме светът да попадне в нова Студена война“, каза той.

Подобни призиви отправиха и други лидери като Джо Байдън, Риши Сунак и Нарендра Моди. Почти всички призоваха и Китай да преосмисли позицията си спрямо Москва и да наложи натиск върху Кремъл за това преговорите за мир да започнат, а международното право да бъде спазвано.

Войната в Украйна е централната тема на срещата на Г-20. Очакват се още и дискусии за очакваната глобална рецесия, напрежението между Китай и САЩ заради Тайван, нарушените канали за доставки в глобален мащаб, както и последиците от пандемията и климатичните промени.

Страните в Г-20 генерират над 80% от световния БВП, 75% от международната търговия и 60% от глобалното население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG