Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Взаимно сътрудничество". Джо Байдън и Си Дзинпин разговаряха преди срещата на Г-20


Китайският президент Си Дзипин и американският му колега Джо Байдън се срещната в Индонезия, където във вторник започва срещата на Г-20.
Китайският президент Си Дзипин и американският му колега Джо Байдън се срещната в Индонезия, където във вторник започва срещата на Г-20.

Президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си Дзинпин, проведоха в понеделник няколкочасов разговор преди срещата на страните от Г-20 в Индонезия, във вторник и сряда. Това е първата лична среща между двамата, откакто американският държавен глава встъпи в длъжност преди почти две години, отбелязва Асошиейтед прес.

Разговорът им се проведе на фона на разногласията между двете страни по редица въпроси, включително отказът на Китай да осъди руската инвазия в Украйна, търговските спорове, положението с човешките права в Синцзян и Северна Корея, допълва Франс прес.

По време на срещата в понеделник Байдън каза, че Китай и САЩ могат да "преодолеят различията": "Според мен можем да намерим начини да работим заедно по спешни глобални въпроси, които изискват нашето взаимно сътрудничество."

От своя страна Си Цзинпин изрази надежда Пекин и Вашингтон "да издигнат отношенията си на по-високо равнище" и "да намерят вярната посока".

"Готов съм за откровен и задълбочен обмен на мнения по стратегическите въпроси", каза китайският президент, който наскоро беше преизбран начело на Китайската комунистическа партия.

Очаква се Украйна да е основната тема в дневния ред на Г-20, като западните лидери вероятно ще призоват страни като Китай и Индия да осъдят действията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Откакто Западът наложи на Москва безпрецедентни санкции в отговор на войната й срещу в Украйна, Русия увеличи усилията си за изграждане на връзки с Китай, Индия, Иран и други незападни страни.

Срещата между президентите на САЩ и Китай идва на фона на обвиненията на външния министър на Русия Сергей Лавров, че САЩ и НАТО "милитаризират" Югоизточна Азия в опит да възпрат руските и китайските интереси в региона. Именно Лавров ще замества президента на Русия Владимир Путин във форума на Г-20 в Индонезия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG