Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втора оставка в Народния театър. Режисьорът Явор Гърдев напуска след предстоящата си премиера


Явор Гърдев
Явор Гърдев

Явор Гърдев е депозирал своята оставка като режисьор в Народния театър "Иван Вазов". Това каза самият той в предаването "Лице в лице" по bTV във вторник вечер.

Новината за напускането на един от тримата главни режисьори на трупата идва на фона на вътрешен скандал, който набра сила в последните седмици в културната институция.

Конфликтът в екипа стана публичен на 29 октомври, когато на вратата на пиара на Народния театър Велислава Кръстева се появиха надписи „ДПС“, а табелката с името и длъжността ѝ беше откъртена. На нейно място имаше надписи на ръка „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“.

Впоследствие един от тримата главни режисьори на театъра Александър Морфов обяви в отворено писмо, че надписите са негово дело в знак на протест, че на 2 октомври пиарът на Народния театър Кръстева е придружила до избирателната секция почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Няколко дни по-късно, назначеният през лятото за главен драматург Захари Карабашлиев подаде оставка, с мотива, че не желае името му да се спряга в политически интриги.

"Моята оставка е депозирана заедно с тази на Захари Карабашлиев, само че аз в момента съм в предпремиера, имам представление, т.е. тя има дата на валидност, която съм заложил след датата на премиерата", каза Гърдев в bTV.

По думите на режисьора оставката му има "срок на падеж" - деня след премиерата на постановката му "Великденско вино" на 30 октомври.

Попитан за причините за конфликта в театъра, Гърдев каза, че има еманципация на маркетинговите и пиар отдели в културните институции, които в един момент като вземат превес над творческите звена, може да възникне такъв проблем.

Кръстева беше назначена начело на отдел "Връзки с обществеността" на Народен театър "Иван Вазов" в началото на юни от директора Васил Василев. Тя е бивш пиар и говорител на Движението за права и свободи и два пъти депутат от листата му. Кръстева е съвносител на няколко законопроекта заедно със санкционирания от САЩ за корупция депутат и бизнесмен Делян Пеевски.

Явор Гърдев уточни, че оставката на пиара на Народния театър се иска не само от Александър Морфов, а и от други членове на екипа, заради "нетактичния" ѝ ход на изборите, който е обвързал Народния театър с неща, които хвърлят съмнение върху неговата репутация.

Режисьорът добави, че би било акт на солидарност с директора Васил Василев и на подкрепа за това той да продължи работата си, доброволното оттегляне на Велислава Кръстева.

В неделя служебният министър на културата Велислав Минеков каза, че е започнал проверка на културната институция, откакто на директорския пост през април застана Васил Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG