Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обратно към Луната и отвъд". НАСА изстреля най-мощната си ракета


100-метровата ракета "Артемис" бе изстреляна от  Кейп Канаверал във Флорида.
100-метровата ракета "Артемис" бе изстреляна от  Кейп Канаверал във Флорида.

Най-мощната и сложна ракета на американската космическа агенция НАСА - SLS (Space Launch System) беше успешно изстреляна в сряда.

Ракетата и модулът "Орион", който тя носи, подготвя пилотирана мисия до Луната. Двете представляват космически кораб наречен "Артемис 1".

"Издигаме се, обратно към Луната и отвъд", каза коментаторът на НАСА при издигането на Space Launch System в 1:47 ч. местно време.

Предишните два планирани опита за изстрелване бяха неуспешни заради ураган и технически проблеми.

100-метровата ракета "Артемис" бе изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида. На борда няма екипаж, а само три манекена за тестови цели и плюшена играчка - талисманът Шон Овцата.

"Орион" трябва да обиколи Луната, да се отдалечи малко от нея и да се върне на Земята. Ако всичко работи както трябва, на "Орион" ще се качат хора за бъдещи мисии, които ще се отправят към лунната повърхност.

Надеждата е този полет да проправи пътя за изпращане на хора на лунната повърхност за пръв път от над 50 години. Последно човешки крак е стъпва на Луната, през 1972 г. при пилотираната мисия на НАСА "Аполо 17".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG