Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повечето членове на Г-20 осъдиха войната на Русия в Украйна


Китайският президент Си Дзинпин участва в срещата на най-големите световни икономики в Бали, Индонезия.
Китайският президент Си Дзинпин участва в срещата на най-големите световни икономики в Бали, Индонезия.

Лидерите на страните от Групата на 20-те (Г-20) осъдиха "най-категорично" агресията на Русия в Украйна и поискаха безусловното ѝ оттегляне. Те направиха това в декларация, която беше приета в сряда в края на двудневната среща на върха.

Русия е член на Г-20, както са и традиционните партньори на Москва Китай и Индия.

„Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна“, се казва в декларацията. По този начин тя сигнализира, че Русия се противопоставя на формулировката, съобщава Ройтерс. Няма официална информация какви са били позициите на Китай и Индия, но през март те се въздържаха при гласуването на подобна резолюция в ООН.

Този път според официалното съобщение декларацията е приета, но в нея е упоменато, че "има други гледни точки и различни оценки на ситуацията и санкциите".

"Използването или заплахата от използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва още в декларацията. Тя призовава още да бъде спазвано международното право.

В декларацията пише още, че централните банки на страните от групата ще продължат да коригират по подходящ начин темпото на затягането на монетарната си политика и предупредиха за „повишена волатилност“ във валутните движения.

В Г-20 участват най-големите икономики в света като 19-те членки без Русия заедно с Европейския съюз представляват повече от 80% от световния брутен вътрешен продукт, 75% от международната търговия и 60% от населението.

Срещата на върха в Индонезия беше доминирана от темата за руската инвазия в Украйна. Тя беше прекъсната от спешни срещи и разговори между лидерите и техните съветници по сигурността заради падналата ракета в полско село, близо до границата с Украйна. Украйна обвинява Русия за нейното изстрелване, но в сряда сутрин американският президент Джо Байдън каза, че е малко вероятно тя да е изстреляна от руските сили. Москва също отрича обвиненията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG