Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малко вероятно е ракетата в Полша да е изстреляна от Русия, каза Байдън


Джо Байдън направи изявление пред медиите в сряда сутрин по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.
Джо Байдън направи изявление пред медиите в сряда сутрин по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е малко вероятно ракетата, която уби двама души в Полша във вторник, да е изстреляна от Русия.

Двама души загинаха във вторник, когато снаряд порази земеделска постройка в село Пшеводув, което се намира в Полша на няколко километра от границата с Украйна. Това идва на фона на най-масирания ракетен обстрел на Русия срещу Украйна. Полша обаче е членка на НАТО и атака срещу нея би могла да доведе до ескалация на военните действия между алианса и Русия.

Въпреки че според първоначалната информация на американското разузнаване Москва е отговорна за експлозията в Полша, в сряда сутрин Байдън каза, че това е „малко вероятно“.

Москва също отрече да е отговорна за случилото се.

Американският президент е в Бали, Индонезия, където се провежда среща на върха на Г-20. Лидерите на държавите от Г-7 и НАТО се събраха на спешна странична среща през нощта, за да обсъдят случилото се в Полша. Френският президент Емануел Макрон, министър-председателят на Великобритания Риши Сунак и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също участваха.

След края на срещата лидерите на Канада, ЕС, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Испания, Великобритания и САЩ публикуваха общо изявление. Те казват, че ще продължат да обсъждат нужните следващи стъпки, докато се изяснят фактите и предлагат на Полша пълната си подкрепа в провеждането на независимо разследване.

Президентът на Полша Андрей Дуда каза, че няма „убедителни доказателства“ за това кой е отговорен. По думите му е вероятно ракетата да е произведена от Русия, но разследването все още продължава. В сряда сутрин той публикува видео изявление, с което призова „всички поляци да запазят спокойствие“.

На снимки в социалните мрежи се вижда голям кратер насред земеделска земя в Полша, което предполага щети от ракета, съобщава Би Би Си. Местни медии показват и друга снимка, на която се виждат отломки от ракета.

Русия отхвърли твърденията, че е отговорна, като министерството на отбраната в Москва нарече случващото се "умишлена провокация, насочена към ескалиране на ситуацията". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма информация за взрива.

Руската държавна информационна агенция Риа Новости съобщи, че украински ракети са ударили полска територия. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че всяко твърдение, че Украйна е отговорна, е руска „теория на конспирацията“ и че всеки, който съобщава тези твърдения, разпространява „руска пропаганда“.

В сряда сутрин Асошиейтед прес съобщи, че според три анонимни високопоставени източници в американското правителство ракетата, паднала в Полша, е била изстреляна от украинските военни срещу идваща руска ракета.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че уважава изявлението на Русия във връзка с падналата ракета в Полша, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"За нас е важно, че Русия казва, че това няма нищо общо с тях. Изявлението на Байдън, че ракетите не са руско производство, показва, че те не са свързани с Русия", каза турският лидер.

По думите му ситуацията трябва да бъде разследвана и той ще разговаря с руския президент Владимир Путин, когато се върне в Турция, посочва Ройтерс. "Разследването и проучването са задължителни", допълни той.

Българският президент Румен Радев също коментира случая късно във вторник вечерта. Той призова за незабавно изясняване на случилото се и предприемане на адекватни мерки.

„Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света“, казва още Радев.

Информацията за ракетата, паднала в Полша, дойде след като във вторник по данни на украинската армия Русия изстреля между 85 и 100 ракети по електроснабдителната мрежа на Украйна. Заради това над 7 милиона домакинства са останали без ток, съобщи Киев.

Държавите от Г-20, които провеждат среща на върха в Бали, публикуваха изявление в сряда сутрин, свързано с агресията на Руската федерация срещу Украйна.

„Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика“, се казва в общата резолюция.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски призова страните членки на НАТО да предприемат колективни действия преди “руският терор да продължи напред”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG