Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Завръщането на Америка започва сега". Тръмп обяви, че се кандидатира за президент през 2024


Тръмп обяви кандидатурата си в имението Мар-а-лаго във Флорида.
Тръмп обяви кандидатурата си в имението Мар-а-лаго във Флорида.

Бившият американски президент Доналд Тръмп официално обяви кандидатурата си за Белия дом за изборите през 2024 година. Пред симпатизанти в имението си в Мар-а-лаго в Палм бийч, Флорида, той каза, че "завръщането на Америка започва сега".

Тръмп обяви кандидатурата си за президент на 15 ноември, седмица след като Републиканската партия се представи по-слабо от очакваното на междинните избори за двете камари на Конгреса. Много от подкрепените от него кандидати загубиха.

Тръмп отхвърли критиките, че той е отблъснал избиратели от подкрепените от него кандидати и се фокусира върху победителите. Той приветства републиканската победа в Камарата на представителите, където партията достигна необходимите за мнозинство 212 места.

Доналд Тръмп спечели президентските избори през 2016 година срещу кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън, но през 2020 не успя да спечели втори мандат и загуби от настоящия президент - Джо Байдън.

Тръмп и съпругата му Мелания по време на церемонията в Мар-а-лаго.
Тръмп и съпругата му Мелания по време на церемонията в Мар-а-лаго.

Тръмп каза, че не се кандидатира заради политиката, а заради любовта си към Съединените щати.

"За да направя Америка велика и славна отново, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати", каза Тръмп пред няколкостотин привърженици, членове на клуба и репортери.

"Кандидатирам се, защото светът все още не е видял истинската слава, която тази нация може да представлява".

Тръмп каза, че по време на мандата си е направил южната граница сигурна, прекратил е несправедливи търговски споразумения и е защитил американците от терористични атаки, а през цялото време инфлацията и безработицата са били ниски, акциите са били на печалба, а цените на горивата са били ниски.

Той обеща "да се бие както никой не се е бил" от този момент до деня на изборите през ноември 2024 г.

През 2020 година Тръмп изгуби изборите, но отказа да признае поражението. Той твърди, че има изборна измама. Официални лица на федерално и щатско равнище, както и назначеният от Тръмп главен прокурор, казаха, че няма достоверни доказателства за измама на изборите.

Мандатът на Тръмп като президент влезе в историята с това, че той стана първият държавен глава, който е подлаган два пъти на процедура по импийчмънт. Вторият път беше в самия край на мандата му, след като негови привърженици нахлуха в Конгреса във Вашингтон на 6 януари 2021 г., за да попречат на мирното предаване на властта.

Срещу Тръмп се водят и няколко криминални разследвания, включително и за откритите в имението му кашони с документи, които са класифицирана информация.

Президентът Джо Байдън реагира на новината за кандидатурата на Тръмп с думите "Тръмп провали Америка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG