Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корабът "Царевна" акостира във Варна след 8 месеца в Мариупол


След повече от 8 месеца корабът "Царевна" акостира във Варна.
След повече от 8 месеца корабът "Царевна" акостира във Варна.

Корабът „Царевна“, който беше блокиран на пристанището на украинския град Мариупол няколко месеца, акостира във Варна в сряда. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи (МВнР), което положи усилия за освобождаването на кораба.

"Царевна" престоя в окупирания от Русия град повече от 8 месеца - от началото на войната в Украйна през февруари. На 18 април повечето от моряците от екипажа се прибраха в България, като капитанът и още двама души останаха на борда на кораба по собствено желание.

На 9 ноември Русия разреши българският кораб да напусне Мариупол. В подобна ситуация беше и корабът "Рожен", на борда на който имаше български екипаж. Той отплава от пристанището в Черноморск в началото на август.

Югоизточният пристанищен украински град Мариупол на Азовско море беше превзет през май от армията на Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област.

Пред медиите капитанът на "Царевна" Павел Павлов каза, че трудно може да опише преживяното. "Невъзможно е да се обясни как се чувстват хората, когато на 20 метра от тях падат бомби и се чуват непрекъснато престрелки на територията на пристанището", каза Павлов, цитиран от БТА.

Той добави, че по кораба има пробойни от изстрели, които обаче не пречат на плаването му. По време на престрелките екипажът на „Царевна“ се е криел в машинното отделение, каза капитанът. Корабът ще бъде ремонтиран във Варна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG