Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на отбраната подготвя логистична операция за доставка на оръжие за Украйна


Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Министерството на отбраната подготвя логистична операция за събиране и транспортиране на оръжието, което може да бъде дарено на Украйна. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той трябва да предложи на парламента до 3 декември списък с конкретно оборудване, което може България да дари. Стоянов няколко пъти каза, че предложението, ще е "консервативно", тъй като законът не му дава право да дарява техника от военновременните запаси, както и такова оборудване, чието изваждане би застрашило националната сигурност.

В края на седмицата ще е готов анализът, който ще покаже какво въоръжение може да предостави България на Украйна, съобщи Стоянов в четвъртък. След като анализът е готов, ще бъде направено и предложение за решение на Министерския съвет, което да бъде разгледано в Народното събрание.

Стоянов добави, че е необходима още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, "която не е никак лесна, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга – както на територията на страната, така и извън нея".

От началото на руската инвазия в Украйна, Киев е изпратил до София няколко писма с молба за различно въоръжение. Преди седмица посланик Виталий Москаленко каза пред бТВ, че на Министерството на отбраната на България е изпратен списък с повече от 30 артикула. Най-необходими са средства за противовъздушна отбрана - ракетни установки С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки "Оса" и "Игла", зенитни установки 23-2.

През май, след като от БСП заплашиха многократно, че ще напуснат тогавашната управляваща коалиция, предишният парламент реши, че правителството може да даде военно-техническа помощ на Украйна, но не и оръжия и боеприпаси. Решение за предоставяне на военна помощ все пак беше взето от депутатите в началото на ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG