Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна очаква от България системи C-300, зенитно-ракетни установки и гаубци


Посланик Виталий Москаленко смята, че София може да осигури оръжията, от които Киев има нужда
Посланик Виталий Москаленко смята, че София може да осигури оръжията, от които Киев има нужда

Украинският посланик в България Виталий Москаленко приветства решението на парламента да изпрати военна помощ за страната му и съобщи какви оръжия очаква Киев.

За това на 3 ноември гласуваха от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС, както и "Български възход", която обърна позицията си по въпроса. Против бяха само от БСП и "Възраждане". В предишното Народно събрание не беше събрано мнозинство.

"Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители, е много правилно, важно и навреме най-после", каза дипломатът пред БНТ.

"Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до МО сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете, заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие - С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки "Оса" и "Игла", зенитни установки 23-2", добави Москаленко.

Той уточни, че "актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и други".

Според посланика този "доста широк и разнообразен списък може да бъде удовлетворен по много точки". Той предполага, че с всичко изброено България разполага.

"По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими", каза още Москаленко.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обаче вече каза, че предложението на ведомството за военна помощ, което трябва да бъде готово до месец, ще бъде "крайно консервативно". Според него това е продиктувано от чл. 9 от Конституцията, "където ясно е записано, че Въоръжените сили са гарант за сигурността, териториалната цялост на страната и суверенитета ѝ".

Той уточни, че България няма да предостави на Украйна тежко въоръжение от типа на зенитно-ракетни ПВО комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29.

А президентът Румен Радев, който назначи служебния кабинет, каза още преди решението на Народното събрание, че това ще ни "въвлече във войната".

България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена между двете правителства през май, съобщи още Виталий Москаленко.

"Един ексминистър на отбраната каза, че според това споразумение ние сме разчитали да се ремонтират танкове, които трябва да получим от една съседна страна, която има в наименованието си Северна (Северна Македония). Те предадоха на Украйна танкове Т-72, но тяхното реновиране и довеждане до кондиция бе осъществено в украинските предприятия", каза той.

По думите му идеята била точно тази техника да се ремонтира в българските предприятия, но се оказало, че възможностите за ремонт в България не са изгодни заради дългите срокове - за месец-два да ремонтират 1-2 бройки.

"Може би българските предприятия биха ги направили качествено, но за много дълго време, с големи трудности... А ние каква друга техника да ремонтираме тук? Гаубиците сами ги ремонтираме, защото да ги доставиш България и после пак назад - не е изгодно", добави посланикът.

8 месеца по-късно. Как България реши да изпрати военна помощ на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG