Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия да разследва главния прокурор, а 13 членове на ВСС да го избират и освободждават, предлага Крум Зарков


Министърът на правосъдието Крум Зарков и зам.-министърът на праводъдието Емил Дечев.
Министърът на правосъдието Крум Зарков и зам.-министърът на праводъдието Емил Дечев.

Служебният правосъден министър Крум Зарков предлага при данни за престъпление главният прокурор и неговите заместници да бъдат разследвани от върховен съдия, избиран на случаен принцип.

Проектът, представен в петък, предвижда и сваляне на мнозинството за избор, временно отстраняване и освобождаване на главния прокурор. Сега това може да стане с гласовете на поне 17 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), т.е. две трети от всичките 25 членове. Ако законопроектът бъде приет, ще са достатъчни и 13, т.е. обикновено мнозинство.

Предложението е редактиран вариант на подготвения от екипа на бившия министър Надежда Йорданова механизъм за разследване на главния прокурор. Корекции са направени заради препоръки в становището на Венецианската комисия, каза Зарков на пресконференция.

През октомври Венецианската комисия към Съвета на Европа оцени положително пакета от законодателни промени, предложен от кабинета “Петков”, за механизъм за разследване на главния прокурор. Комисията обаче поиска от България още по-дълбока и цялостна съдебна реформа.

Предложението на екипа на служебния правосъден министър предвижда при данни за извършено престъпление главният прокурор или негов заместник да бъдат разследвани от съдия. Той ще бъде избиран на случаен принцип измежду дали съгласието си наказателни съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от съдии от окръжните и апелативните съдии с ранг съдия от ВКС, които през последните 7 години са работили като наказателни съдии. Избраният ще бъде назначаван за прокурор от Прокурорската колегия.

“Това е въпрос на чест, възможност за съдията да се докаже професионално и пред колегите, и пред обществото, колко те бива като професионалист и доколко удържаш на натиск, колко си независим и безпристрастен. Това би могло да бъде шанс за един колега съдия да докаже своя професионализъм”, каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, цитиран от БТА.

При развитие на разследването срещу ръководителя на държавното обвинение, ще бъде избиран втори съдия, който ще бъде назначаван за заместник-главен прокурор. Чрез тази фигури се гарантира, че прокурорът, разследващ главния прокурор, няма да е напълно безконтролна фигура. Отказът, прекратяването или спирането на разследването ще подлежат на съдебен контрол.

Предложенията за законодателни промени са част от ангажиментите, поети от България по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, и трябва да бъдат приети до юни 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG