Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ме застрелят, ако не призная". Защо руски полицаи отвличат и измъчват момче с увреждания


Руската полиция задържа гражданин. Снимката е илюстративна.

Отвличане, побой, принуда. За едно 22-годишно момче с увреждания това е споменът от срещата му с руската полиция. Целта на мъченията е да го принудят да признае, че е запалил знаме в знак на протест срещу войната. Той обаче изобщо отрича да е правил това.

Сутринта на 14 октомври Дмитрий Каримов отива на лекции. По пътя петима мъже го пресрещат, покриват главата му с торба и го отвеждат в автомобил. По-късно Дмитрий разбира, че нападателите му всъщност са полицаи.

Това разказва 22-годишният Каримов пред "Сибирски реалии" на Радио Свободна Европа близо месец по-късно. Действието се развива в сибирския град Краснообск.

Полицаите го заплашват и го подлагат на физически изтезания.

"Опитах се да се съпротивлявам, крещях. След това ме удариха с електрошок", казва още Каримов. От малък той е с увреден слух и говори със затруднения. По думите му през следващите няколко часа полицаите го заплашват и го подлагат на физически изтезания.

Целта е да получат от него признание за два отделни инцидента с палежи, при които са били изгорени знаме и плакат с надпис в подкрепа на руската агресия в Украйна. Накрая полицаите успяват, но Каримов и адвокатът му Юрий Голубицки казват, че е признал само за да спре физическите и психологическите изтезания. В случай че бъде признат за виновен от съда, студентът е заплашен със затвор до пет години.

"Притиснаха ме към пода с крака"

Един от инцидентите, за които Каримов е обвинен, е свързан с изгарянето на знаме, което украсява Дома на учените в Краснообск. Случаят е от 30 септември, а мястото е град с 23 000 жители в югоизточните покрайнини на регионалната столица Новосибирск. Сградата с изгореното знаме се намира на около 15 минути пеша от дома на Каримов.

Другият случай е запалване на плакат в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна през август.

Екатерина Михасенок и синът ѝ Дмитрий Каримов
Екатерина Михасенок и синът ѝ Дмитрий Каримов

"Притиснаха ме към пода с крака. Един от тях каза, че ще ме застрелят, ако не призная, че съм изгорил знаме в подкрепа на инвазията. Казаха, че ще ме отведат в гората и там ще ме застрелят", добавя Каримов.

Регионалното подразделение на руското Министерство на вътрешните работи в Новосибирск отказва да коментира разследването срещу Каримов, но потвърждава, че срещу него е образувано наказателно дело.

Както Каримов, така и адвокатът му настояват, че той няма общо с двете запалвания.

"В материалите по наказателното дело няма никакви съществени доказателства за участието на Каримов в инцидентите с подпалването, освен признанието му", казва Голубицки пред NGS.ru.

Материалите по делото включват видеозапис от охранителна камера, на който се вижда маскиран заподозрян, носещ очила, подобни на тези, които Каримов носи. Адвокатът му Голубицки обаче казва, че телосложението на човека, показан на кадрите, е "напълно различно" от това на Каримов и че координационните затруднения, от които страда клиентът му, не биха му позволили да се движи като заснетия човек.

"Настояваме, че Дмитрий не е участвал в подпалването, както и за незаконността на начина, по който е получено признанието му", казва Голубицки пред новосибирския информационен портал NGS.

Каримов е един от стотиците руснаци, за които се знае, че са обвинени във връзка с антивоенни протести от началото на руската инвазия на 24 февруари. През последните над осем месеца тя доведе до масови протести в големите градове, на които Кремъл отговори с хиляди арести и ново законодателство, което предвижда до 15 години затвор за критики срещу руската армия.

Семейството на Каримов изкарва медицинско свидетелство след задържането му, според което той има синини и ожулвания по ръцете и краката, които изглежда са резултат от удар с тъп предмет. Имал е също ожулвания и изгаряния по подбедриците според медицинската документация, на която се позовава NGS.

"Казах, че ще подпиша всичко"

Майката на Каримов, Екатерина Михасенок, казва, че е изпаднала в паника, когато синът ѝ не се е прибрал у дома следобед в деня на задържането му, и се е обадила в колежа, в който учи.

"Оказа се, че той дори не е бил там през онзи ден. Изпаднах в паника, обадих се на всичките си приятели, след което взех снимката на сина ми и изтичах в полицията. Те ми казаха: "Хванахме го", добавя Михасенок.

"Едва след като го освободиха, научих, че е бил хванат [близо до] къщата ни сутринта, отведен някъде в гората, измъчван и сплашен до смърт", казва тя.

По думите на Каримов, когато полицията го отвежда, му предлага да предаде "последните му думи" на родителите му.

"Беше толкова страшно, че в този момент реших, че ще излъжа, само и само да ме освободят. И казах, че ще подпиша всичко", казва Каримов.

Откакто преди седмица съобщи за изтезанията, Каримов е получил нареждане да премине през психиатричен преглед, който ще наложи престой в психиатрична клиника в продължение на няколко седмици. Това каза адвокатът му Голубицки на 18 ноември, цитиран от NGS.

Това е станало по искане на следователите според Голубицки.

"Смятаме, че това е неразумна мярка", казва той. "Дмитрий е само заподозрян. Вината му не е доказана. Разполагаме с неоспорими доказателства, че той не е участвал в изгарянето на знамената".

По думите на майката увреждането на Каримов е свързано с проблеми с централната нервна система, които той има от детството си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG