Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подготвени за всеки сценарий". Украйна отваря пунктове "непобедимост" с ток, отопление и вода


"Сигурен съм, че като си помагаме, ще можем да изкараме тази зима", каза в нощното си обръщение Володимир Зеленски
"Сигурен съм, че като си помагаме, ще можем да изкараме тази зима", каза в нощното си обръщение Володимир Зеленски

Украйна създава специални центрове, които ще предоставят на нуждаещите се хора ток, отопление, вода, интернет, телефонна връзка и лекарства.

Това се налага в новата фаза на войната на прага на зимата, след като Русия нанесе и продължава да нанася опустошителни удари по енергийната инфраструктура на страната и над 10 млн. души останаха без ток.

"Разгръщаме новия си проект "Пунктове на непобедимост" в подкрепа на хората в цялата страна. Към днешна дата вече са подготвени повече от 4000 такива точки. Планирани са още", съобщи президентът Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение.

Той каза, че ако отново има масирани руски удари и ако се разбере, че електроснабдяването не може да бъде възстановено в рамките на часове, "Пунктовете на непобедимост" ще влязат в действие с всички основни услуги. Те се абсолютно безплатни и ще работят денонощно.

Тези места за подслон задължително ще работят във всички областни и районни администрации, както и в училища, сгради на Държавната служба за извънредни ситуации и др.

Зеленски уточни, че вече има специален сайт - nezlamnist.gov.ua, с карта на такива пунктове в цялата страна. Тя се актуализира постоянно. Там има и информация къде работят най-близката бензиностанция, банка, аптека и хранителен магазин.

"Всички трябва да бъдем подготвени за всеки сценарий, като се има предвид как се борят терористите срещу нашия народ и какво се опитват да направят. Сигурен съм, че като си помагаме взаимно, ще можем да изкараме тази зима заедно“, каза още Зеленски.

В същото време кметът на Киев Виталий Кличко коментира, че столицата трябва да е готова за „най-лошия сценарий“ със значителни спирания на тока при ниски температури, при което може да се наложи евакуация на част от населението.

„Това е най-лошата зима от Втората световна война. Но ние не искаме да се стига дотам“, каза той в интервю за германския вестник „Билд“.

Кличко обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да прогони хората от Киев с атаки срещу гражданската инфраструктура.

„Но това няма да се случи. Според мен хората само ще станат по-гневни и решителни. Ние няма да умрем или да избягаме, както иска Путин“, добави той.

От началото на войната, която Русия започна преди 9 месеца, бяха разрушени много военни и граждански сгради, но в последните два месеца на прицел целенасочено са енергийната инфраструктура, водноелектрически и топлоелектрически централи.

След последните удари няма неповредени възлови подстанции на електроенергийната компания. Всяка важна подстанция е била атакувана, някои от тях по няколко пъти, дори по 8, съобщи на брифинг във вторник Владимир Кудрицкий, ръководител на "Укренерго".

В Украйна не са останали и неповредени ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

"На практика всички топло- и хидроенергийни мощности, ако говорим за големите централи, бяха повредени. Мащабът на разрушенията е колосален", каза той.

Заради ситуацията в цялата страна, включително в Киев, действат графици за аварийно прекъсване на електрозахранването, за да се стабилизира енергийната система.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG