Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Терор и убийства". Новородено бебе загина при руски ракетен удар в украинска болница


Владимир Зеленски публикува снимки на разрушената сграда
Владимир Зеленски публикува снимки на разрушената сграда

Новородено бебе е убито при руски ракетен удар в родилен дом в град Вилнянск, Запорожка област - един от регионите, които Русия обяви за анексирани.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече Русия "терористична държава", която прилага "терор и убийства".

Разрушена е двуетажна сграда, в която се намирало родилното отделение. Тя е била част от градския болничен комплекс.

Това се случва девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна. В момента руските части контролират близо една пета от украинската теритоия.

„През нощта руски чудовища изстреляха ракети по малкото родилно отделение на болницата във Вилнянск. Скръб изпълва сърцата ни - едно бебе, което току-що се беше появило на този свят, беше убито“, каза ръководителят на областната администрация на Запорожие Александър Старух, който публикува снимки от мястото в канала си в Telegram.

Майката на бебето, която е ранена, и лекар са били извадени изпод отломките на рухналата сграда. Спасителните екипи продължават работа на място. Те публикуваха видео, в което се вижда как се опитват да извадят затрупания наполовина лекар от отломките на рухналата сграда.

"Терористичната държава продължава да води война срещу цивилните. Врагът още веднъж реши да се опита да постигне чрез терор и убийства онова, което не успя да постигне за 9 месеца", каза още Зеленски в изявлението.

Той добави, че ще бъде потърсена отговорност от противника "за цялото зло, което е донесъл на страната".

Нападението беше извършено в момент, когато в източните райони на Донецк и Луганск, където Русия засилва офанзивата, не спират сраженията.

Атакуваният град се намира в северната част на Запорожка област. На юг в по-голямата си част областта е окупирана от руските войски.

През изминалата седмица Вилнянск беше обстрелван поне два пъти. По време на удари в нощта на 16 срещу 17 ноември една от ракетите разруши двуетажна жилищна сграда. По последни данни са загинали десет души, сред които три деца. На 19 ноември властите на Запорожка област съобщиха, че в резултат на нощен обстрел на град Запорожие от руските войски 123 жилищни сгради са останали без отопление, а един местен жител е убит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG