Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Могат да го убият." Задържан в България украинец е заплашен от екстрадиция в Беларус


Виктория и Дмитро Трофимчук с трите им деца.
Виктория и Дмитро Трофимчук с трите им деца.

Беларус издирва чрез Интерпол нищо неподозиращ украински гражданин. Обвинен е в присвояване на пари чрез измама. Задържан е в България. Предстои съдът в Русе да реши съдбата му. Това се случва на фона на войната, която Русия с помощта на Беларус води срещу Украйна.

Украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември. Всъщност целта му е Турция, където ще живее тази зима. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната.

На границата обаче Трофимчук е задържан от българските граничари. Те установяват, че украинецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските власти обвиняват 38-годишния мъж, че е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания.

Екстрадицията в Беларус е жизнено опасна за Дмитро
Виктория Трофимчук

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му ще е заплашен, ако България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

"Екстрадицията в Беларус е жизнено опасна за Дмитро. Могат да го убият", каза пред Свободна Европа жена му Виктория Трофимчук.

На 27 ноември от 14.00 часа пред Съдебната палата в София и в центъра на Варна ще се проведе митинг срещу екстрадицията. Протестът е организиран от сдружение "За свободна Русия", създадено от представители на руската опозиция, което първо информира за случая с Трифомчук.

Случаят на Трофимчук се развива на фона на войната, която Русия води срещу родината му Украйна. Беларус е на страната на Москва и активно подпомага военната ѝ агресия като предоставя терен за разполагане на руски войници и техника.

"Не сме се криели"

Допреди войната Дмитро Трофимчук живее с жена си и трите си деца - на 8, 9 и 11 години, в град Харков в Източна Украйна. Той е ИТ специалист и учи право.

От началото на войната руската армия в продължение на месеци се опитва да превземе града, в който живее семейство Трофимчук. Обстрелите са всекидневие, а руските войници стигат до предградията, преди да бъдат отблъснати от украинската армия.

Жилището на семейство Трофимчук е разрушено при бомбардировка още в началото на войната. Сега те нямат постоянно жилище и пътуват с децата си из цяла Украйна и в чужбина, каза Виктория Трофимчук.

"Ние не сме се криели, живеехме обикновен живот. От началото на войната и досега сме доброволци", добави тя.

Семейството помага на пострадалите и нуждаещите се в района на Харков. Работят в доброволческата фондация "Добрi серця, небайдужих" ("Добри сърца, небезразлични"), която е изградила мрежа от спонсори и доброволци, включително и от чужбина.

От началото на войната и досега сме доброволци
Виктория Трофимчук

"Носехме храна на инвалидите и пенсионерите, които останаха [в Харков]. Помагахме им да се хранят, носехме им продукти", каза Виктория Трофимчук. Тя разполага с писмо от фондацията, в която работят, което показва, че действително са доброволци.

Семейството помага предимно с логистиката, затова пътува много.

В последните месеци Дмитро Трофимчук пътува често и до държави в Източна Европа. Бил е в Черна гора, Босна, Сърбия, Хърватия, Румъния. Досега не е задържан. До миналата седмица в България.

"Там решиха, че е мошеник"

Тази зима семейството е трябвало да остане в Турция във вече уреден апартамент. “Има електричество и интернет, друго не ни трябва, за да координираме фондацията”, каза Виктория. По пътя към Турция минават през България и Дмитро е арестуван от българските гранични власти.

Дмитро Трофимчук е задържан, защото е обявен от Беларус за международно издирване.

Според беларуските служби Трофимчук е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави. Тази информация е била използвана за извършване на 160 хиляди трансакции в търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за близо 7 милиона долара.

Трофимчук и близките му казват, че тези обвинения са "скалъпени", а доказателствата са "фалшифицирани".

Обвиненията са за периода 2011 - 2012 г. Тогава украинецът има фирма в Минск, която е просъществувала кратко.

"Всичко беше законно", каза съпругата му Виктория Трофимчук пред Свободна Европа. "После, поради някаква причина властите там решиха, че е мошеник", добави тя.

По образувано съдебно дело в Беларус той е бил разпитван в качеството си на свидетел, но не му е повдигано обвинение. Разследването е продължило до 2014 г., когато като свидетел е бил разпитан, направен е обиск на дома му, но с това всичко приключило, спомня си съпругата му. Не са му повдигани обвинения.

"Повече никакви искания от Беларус не са идвали", каза тя.

През цялото време Трофимчук не се е крил, а през последните месеци редовно е пътувал в различни държави в Източна Европа.

Дмитро Трофимчук е украински гражданин, с украински паспорт. Няма и никога не е имал беларуски паспорт. По думите на жена му обаче Беларус е обявил Дмитро за международно издирване с цел екстрадиция, без да уведоми Украйна.

Какво следва

В момента украинецът се намира в ареста в Русе, съобщи пресцентърът на окръжния съд в града. Задържан е за максималния предвиден в Европейската конвенция за екстрадиция срок от 40 дни. Така Трофимчук ще може да участва в производството, уточнява съдът.

Предстои искането за изпращането му в Беларус да бъде разгледано на две съдебни инстанции. Първото дело е насрочено за 1 декември.

Възможно е съдът да не допусне екстрадирането му, ако прецени, че в Беларус той няма да получи справедлив процес или, че има опасност за живота и здравето му в страната.

Вражеската на Украйна държава помага на Русия от самото начало на непровокираното й нападение над Украйна на 24 февруари.

Тя предостави на руската армия своя територия, от която да нападне Украйна. В продължение на войната територията на Беларус продължава да служи като стартова площадка за ракетни удари и атаки с дронове срещу украински цивилни.

През ноември Еврокомисията призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия, което нарушава Хартата на ООН и международното право.

От години човешките права в Беларус се потъпкват от правителството начело с управляващия вече три десетилетия авторитарен президент Александър Лукашенко. От средата на 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции на страната заради нарушения на човешките права и "насилствената репресия над цивилни граждани" след президентските избори същата година. На тях Лукашенко се обяви за победител, но ЕС и САЩ не признават резултатите.

Международни наблюдатели свидетелстват за потъпкване на правата на жените и репресии над опозиционери, масови задържания и арести на членове на беларуското гражданско общество и журналисти.

След началото на руската военна инвазия в Украйна ЕС, САЩ и други държави наложиха нови санкции на Беларус заради помощта на страната за нахлуването на Русия.

XS
SM
MD
LG