Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем и какво не за "идването" на Илън Мъск в България


Илън Мъск е собственик на "Туитър" и SpaceX и през 2022 г. е най-богатият човек в света.
Илън Мъск е собственик на "Туитър" и SpaceX и през 2022 г. е най-богатият човек в света.

Един туит на милиардер, един имейл от неизвестен подател, един предоверчив министър и много медии, които бързат с гръмки заглавия. На какво ни учи историята за непотвърденото, но вече в процес на подготвяне, идване на най-богатия човек в света Илън Мъск в Белоградчик.

Първо нека да преговорим какво наистина се случи.

В 9:40 сутринта българско време на 22 ноември 2022 г. най-богатият човек в света Илън Мъск отговори на снимка на фотографа Владислав Терзийски на Белоградчишката крепост в област Видин, публикувана в Туитър от профил на име Aesthetica.

„Сигурен съм, че това беше в Elden Ring”, пише Мъск. Туитът идва от официалния профил на милиардера, който наскоро купи социалната мрежа.

Според описанието си Aesthetica е профил, който споделя красиви фотографии, свързани с естетика, архитектура, история, фантазия и рицарство.

Elden Ring е екшън ролева игра, която се развива във фентъзи свят с приказни пейзажи, измислен от автора на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин. Тя излезе през февруари 2022 г., а Илън Мъск споделя, че е започнал да я играе почти веднага.

Владислав Терзийски е пейзажен фотограф, който специализира във фотографиите "от високо" - с дрон, на забележителности в България и по света.

Туитът на Мъск моментално привлича огромен интерес.

Малко над час след публикацията авторът на снимката Владислав Терзийски ѝ обръща внимание в своята фейсбук страница. Хиляди българи по света започват да пишат на милиардера в Туитър, за да го поканят да посети района на Видин и България като цяло.

24 часа по-късно публикацията му има над 34 000 харесвания от потребители в Туитър и предизвика огромен обществен интерес в България.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов призова шеговито Мъск да спре да играе игри и да посети България.

Служебният министър на туризма Илин Павлинов Димитров също отговори на Мъск и го покани в страната. Той му предложи да види и други интересни места в България.

Профилът на Общинския съвет на Белоградчик също предложи да е домакин на потенциално посещение на милиардера и му разказа, че именно тук е роден проф. Виден Табаков, авиоинженер, работил в НАСА.

Най-интересната част от историята започна в 18:51 същия ден, когато профилът на базиран в Канада фотограф и пътешественик с акаунт ArtDigger препоръча на Илън Мъск „невероятен ресторант за изискана храна в село наблизо“.

„Казва се ONA“, добавя той и прилага линк към Инстаграм страницата на заведението.

ONA e луксозен ресторант в село Стакевци, Северозападна България. Собственик е готвачът Филип Захариев, който след като се обучава в занаята в чужбина и работи в различни ресторанти в Европа, се връща в родния си край и отваря собствено заведение. Това е "място за гурме преживяване" – храната е интересна, рецептите са уникални, съставките са подбирани да са с най-високо качество. Тук се ходи само с предварителна резервация, а пакетната цена обикновено е за вечеря и нощувка, за да могат гостите да се насладят и на добра селекция от вина и питиета, както и на забележителностите на региона.

В 19:21 на 22 ноември, точно 30 минути след туита, който препоръчва ресторант ONA на Мъск, на имейл адреса за резервации на заведението пристига имейл. Той е от някой, който твърди, че е от екипа на Илън Мъск и пише от името на офиса на SpaceX.

Това е авиокосмическата компания на Мъск, базирана в Хоторн, Калифорния. Тя разработва ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи и работи с НАСА по разработването на комерсиални полети до Международната космическа станция.

„Има планирано пътуване до България през месец април 2023 г. и затова бих искал да поискам посещение на региона на ресторант ONA, както и на самия ресторант”, пише в имейла.

Малко по-късно във фейсбук страницата си ресторантът ONA споделя снимка на полученото съобщение, на която са скрити името и адресът, от който е пратен мейлът. Екипът казва, че са развълнувани от него и обещават да направят всичко, което зависи от тях, за да впечатлят „важните гости“.

Обръщат се и към Община Белоградчик да използва повода с потенциалната визита на най-богатия човек в света и да подобри инфраструктурата в село Стакевци като асфалтира „поне главната улица" и подмени "едни мижави 200 метра тръба“.

Тук отново се включва и министърът на туризма Илин Димитров, който споделя снимките, пуснати от ресторанта на Филип Захариев.

„И... да, в крайна сметка май ще дойде🙂“, пише Павлинов.

„След такава масирана атака по всички фронтове и стотици съобщения - сговорна дружина, планина повдига (Мъск довежда)“, продължава постът на министъра във фейсбук страницата му.

В туитър профила си той дори пуска първия си пост от създаването му с заявката за точна дата на посещението на Илън Мъск – 23.04.

Редица български медии не изостават и отразяват всичко случило се дотук със заглавия като „Илън Мъск идва в България“ или „Министърът на туризма съобщи, че Илън Мъск ще посети страната“.

Има обаче много въпроси, на които нямаме категоричен отговор

Проблемът е, че колкото и да е хубава идеята за посещението на най-богатия човек в света в най-бедния регион на Европейския съюз според данни на Евростат, няма абсолютно никакво официално потвърждение, че то наистина ще се случи.

Можем да сме уверени, че туитът на Мъск е истински. Трябва обаче да имаме предвид, че откакто купи социалната мрежа, той публикува хиляди постове в профила си.

Имейлът, получен от ресторанта, обаче може и да не е автентичен. Самият екип на Захариев написа в сряда, че няма възможност да провери достоверността му.

„Не сме IT специалисти, които имат способността да проверят IP адреса, email header, VPN, или там каквото се проверява, за да се установи истинността на имейла“, казват те в сряда във фейсбук след като са залети от съобщения, имейли и обаждания от журналисти.

От публикациите на министъра на туризма също става ясно, че той не е поставил под въпрос автентичността на имейла. Датата, която той е заявил в Туитър като деня на сигурното посещение на Мъск, е резултат от погрешно разбиране от негова страна на темата на писмото – April’ 23 Bulgaria visit. Това означава „Посещение на България през април 2023 г.“, а не конкретната дата 23 април.

Телевизионните емисии и новинарските сайтове също нямат потвърждение, че екипът на SpaceX наистина обмисля посещение във Видинско.

И все пак има нещо позитивно в медийния интерес, предизвикан от тази история. В обедната емисия на бТВ ден след туита на милиардера репортер се включи на живо от Белоградчик, за да даде възможност на председателя на местния общински съвет Боян Минков да разкаже какви интересни неща има за разглеждане в областта.

Според статистическите данни на Европейския съюз Северозападна България е най-бедната от всички области на всичките 27 държави членки.

Дотук трябва да сме научили поне две неща. Първо, да не забравяме, че не всичко в интернет е истина, колкото и понякога да ни се иска. И второ, че Белоградчишките скали и крепост не са измислени в някоя компютърна игра и си струва да се посетят от всеки, дори той да не е Илън Мъск.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG