Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборният кодекс влиза за гласуване. ГЕРБ не се отказва от хартиената бюлетина


Партиите на Десислава Атанасова и Йордан Цонев - ГЕРБ и ДПС, се обединиха за измененията в изборния закон
Партиите на Десислава Атанасова и Йордан Цонев - ГЕРБ и ДПС, се обединиха за измененията в изборния закон

Спорните промени в Изборния кодекс (ИК) ще бъдат вкарани като точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, за да бъдат гласувани окончателно на второ четене. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след три заседания на председателския съвет на партиите, на което е взето това решение.

"Отстъпките, които всички ще направим, са за гласуване на ИК с максимално удовлетворение на всички предложения", каза тя.

Остава обаче една от най-сериозните промени в машинното гласуване.

Миналата седмица, на 18-часово среднощно заседание на правната комисия, мнозинството на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП одобрихавръщане на хартиената бюлетина и промени в машинното гласуване, които на практика го обезсмислят, а машите се превръщат просто в принтери.

В знак на протест "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказаха да влизат в пленарната зала и призоваха за протести, които събраха много хора пред парламента.

Първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че депутатите му много са бързали и че ще се откажа от някои от предложенията си. След това обаче смени позицията си и се обяви твърдо срещу "машините на Мадуро" (фирмата производител е на венецуелци - б.р.) и че държат на хартиената бюлетина.

Атанасова съобщи какви са договорените отстъпки - предложенията на ГЕРБ за отпадане на район "Чужбина", увеличаването на броя заявления за разкриване на секции зад граница и премахването на флашките на машините няма да бъдат подкрепени.

"Но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начин, по който ще гласуват, тоест смесеното гласуване", добави тя.

Това означава, че ще се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина.

Остават предложенията на ДБ машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК. Машината обаче няма да принтира протокол с финалните резултати, а само така наречената "бюлетина от машинно гласуване", която да се подпечатва от Секционната избирателна комисия и да се брои заедно с класическите хартиени бюлетини.

Точно това превръща машините в скъпи принтери, защото няма да отчитат изборните резултати.

"За валиден ще се смята резултатът от преброяването им, който пък ще се вписва ръчно в протокола", уточни Атанасова.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и с хартия, и с машина, само зад параван.

Ще бъде създадено и звено към ЦИК по предложение на ДБ, което да обслужва единствено въпросите, свързани с машинното гласуване.

"Смятам, че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на ПП и ДБ е да има временна комисия, която да обсъжда отново тези предложения", каза Атанасова.

"Ние много добре знаем кои са важните теми за България, нека да припомня, че преди втория мандат има първи", коментира Атанасова дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителство на малцинството на ПП и ДБ, каквато заявка двете формации направиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG