Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жена, живот, свобода". Стотици излязоха на протест срещу насилието над жени в няколко града в България


Един от плакатите с надпис "Жена, живот, свобода" пред Съдебната палата в София
Един от плакатите с надпис "Жена, живот, свобода" пред Съдебната палата в София

Стотици граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в София, за да покажат солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола. Те отправиха искания за създаване на кризисни и консултативни центрове във всяка област в страната, изготвяне на официална статистика за насилието основано на пола, както и въвеждане на образователни програми за превенция на сексуалния тормоз.

Събитието се проведе в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени. В София подобно събитие се проведе за поредна година.

Протестиращите скандираха „Няма да мълчим! Няма да търпим“.

От организатори на събитието в София „Феминистки мобилизации“ казаха, че събитието цели да покаже и солидарност с жените в Иран, Украйна, Палестина, Йемен, Мианмар, Афганистан, Сирия.

Иран е обхванат от антиправителствени протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си.

„Тази година стана още по-ясно, че войната има най-опустошителни последствия за жените. Масови изнасилвания, системен сексуален тормоз, липса на достъп до жизненоважни ресурси и животозастрашаващи условия са само част от препятствията, пред които се изправят жените в страните с действащи военни конфликти“, написаха организаторите в страницата на събитието във Фейсбук.

Те настояват за мерки, които да гарантират правата и на жените от ромските и други малцинствен произход, ЛГБТИ+ жените, жените с увреждания и др.

Във Велико Търново Международният ден за елиминиране на насилието над жени беше отбелязан с мирно бдение. Пред сградата на Съдебната палата в града доброволци раздаваха оранжеви рози на жените минувачи и обясняваха за проблема.

„В община Велико Търново от началото на годината в кризисните центрове за хора - жертви на насилие и на трафик, са преминали над 300 души“. Това каза Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности“ в Община Велико Търново, цитрана от БТА. Тя добави още, че сериозен проблем представлява и насилието на възрастни жени и жени с различни видове заболявания.

Подобни събития се проведоха още в Пловдив и Варна.

По неофициални данни през 2021 г. в България най-малко 22 жени са убити от мъже, а в повечето случаи са заподозрени техни близки. По данни на неправителствени организации всяка трета жена е преживяла насилие.

По данни на НСИ всяка трета жена възраст между 18 и 29 години е била насилвана от свой настоящ или бивш партньор. 12% от жените на възраст межу 18-74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е била връзката им с него.

Връзка с горещата телефонна линия за пострадали от насилие на фондация "Анимус" можете да осъществите на телефоните 0800 1 8676 и 02981 76 86.

Връзка с фондация П.У.Л.С. можете да осъществите на телефоните +35976 60 10 10 и +35976 60 33 60, както и на имейл адрес office@pulsfoundation.org.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG