Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските атаки продължават, докато властите опитват да пуснат тока на милиони украинци


Момче пали свещ пред паметника на жертвите на Голодомора в снежен Киев на 26 ноември.
Момче пали свещ пред паметника на жертвите на Голодомора в снежен Киев на 26 ноември.

Местните украински власти съобщават, че в неделя руските сили са атакували няколко района в източна и южна Украйна. В същото време украински ремонтни екипи продължават да работят за възстановяване на електрозахранването, водата и отоплението във всички населени места в Украйна. Милиони са без ток, вода и отопление, а температурите спадат все повече.

От няколко дни в Киев вали сняг. В почти цялата столица обаче електричеството беше възстановено в неделя според информацията на местната военна администрация. Само преди 4 дни руската армия нанесе сериозни щети върху цивилната инфраструктура на града.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза в неделя, че работата върви с „рекордно темпо“.

Губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич съобщи в канала си в Телеграм, че руските сили са обстрелвали областта над 50 пъти само през този уикенд. Янушевич обвини Русия в тероризъм и в нападения срещу цивилни, като съобщи, че един човек е загинал и двама са били ранени при обстрела.

Голяма част от град Херсон остава без електричество, докато властите се борят да пуснат отново мрежата.

В района на източен Донецк петима души са били убити при обстрел в събота, съобщи губернаторът Павло Кириленко. През нощта беше съобщено за руски атаки срещу районите на Запорожие и Днепропетровск на запад.

Губернаторът на Харков Олег Синегубов каза, че един човек е убит и трима ранени в североизточния регион.

В петък вечер украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че повече от 6 милиона домакинства са останали без ток след най-разрушителната нощ на руски бомбардировки в цяла Украйна на 23 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG