Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК води "конструктивни разговори" с България за плановете за износ на руски горива


Лукойл Нефтохим Бургас
Лукойл Нефтохим Бургас

Европейската комисия (ЕК) води разговори с българското служебно правителство във връзка с твърденията на властта в София, че България може да изнася преработени продукти на руската рафинерия "Лукойл" въпреки забраната.

Това стана ясно в понеделник по време на пресконференция на говорителя на Комисията Даниел Фери в Брюксел, който каза, че позицията на ЕК остава същата. Европейският съюз въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация (изключение) на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период. Изключението обаче не включва износа на преработени петролни продукти към други страни членки.

"Изясних позицията ни преди няколко седмици и тя не е променена. Днес мога да добавя, че сме в контакт с българските власти и разговорите са конструктивни", каза Фери, като отказа да коментира повече.

"Ще трябва да изчакаме резултатът от тези разговори".

Преди близо седмица ръководството на руската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

След запитване на Свободна Европа Европейската комисия потвърди, че забраната включва такъв износ, като цитира член от насоките към страните членки, който изяснява забраната за препродажбата. В него пише, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.

Според служебното правителство износът на горива, получени от преработен руски нефт, не е нарушение на условията на дерогацията. То твърди, че е забранен само износът на суров петрол и петролни продукти, внесени от Русия в България, а не на горива, произведени в рафинерията в България от руски нефт. Кабинетът твърди, че е говорил с Европейската комисия по въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG