Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските сили атакуват на изток и укрепват позициите си на юг, твърди Киев


UKRAINE-CRISIS/DONETSK-REGION
UKRAINE-CRISIS/DONETSK-REGION

Украинските сили водят боеве в източния район на Донецка област, докато на юг руските войски укрепват отбранителните си позиции и продължават да бомбардират регионалната столица Херсон. Това съобщи украинският генерален щаб в петък.

Херсон беше наскоро освободен след окупацията му от руските войски в началото на непровокираното нападение на Украйна над Русия през април. След оттеглянето на руската армия от града жителите му сега са подложени на редовен обстрел от новите руски позиции на другия бряг на река Днепър.

В централната част на Днепропетровска област руските войски са обстрелвали района на Никопол с артилерия и ракетни системи. Това съобщи в петък началникът на Днепропетровската военна администрация Валентин Резниченко в съобщение в Telegram. Няма пострадали, добави той.

Военните съобщават и за боеве в Североизточна и Централна Украйна. Докладите от бойното поле обаче не могат да бъдат независимо проверени, отбелязва украинската служба на Радио Свободна Европа.

В редовното си вечерно обръщение на 30 ноември президентът Володимир Зеленски каза, без да уточнява, че Украйна предприема допълнителни стъпки за противодействие на руските сили.

„Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме контрамерки – по-строги контрамерки от сегашните“, каза Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG