Връзки за достъпност

Извънредни новини

Латвия глоби руската независима телевизия "Дъжд" и заплаши да отнеме лиценза ѝ


Логото на телевизия "Дъжд" (Дождь)
Логото на телевизия "Дъжд" (Дождь)

Латвия наложи глоба от 10 000 евро на популярната руска телевизия “Дъжд” (Дождь). Причините за санкцияте са две - използване на карта, на която незаконно анексирания полуостров Крим е обозначен като руска територия, и изявление на водещ, който описва руската армия като “нашата армия”.

Ако направи трето нарушение, телевизията може да загуби лиценза си в Латвия, каза ръководителят на Националния съвет за електронни медии на Латвия (NEPLP) Ивар Аболинс.

Руската опозиционна телевизия “Дъжд” беше принудена да прекрати дейността си в Русия през март заради натиска, свързан с отразяването на руската инвазия в Украйна. През юни тя получи лиценз в Латвия и започна да излъчва от там.

Латвийският медиен регулатор води проверка срещу телевизията, съобщи още Аболинс. Тя е по повод изявление на водещ в телевизията от 1 декември.

Тогава водещият Алексей Коростельов призова зрителите да съобщават на медията за нарушения на руските закони по време на мобилизацията и за военни престъпления. Тогава той каза също: “Надяваме се, че сме помогнали на много военнослужещи, а именно с оборудване и най-необходимото на фронтовата линия.”

Директорката на информационния отдел на телевизията Екатерина Котрикадзе се извини на следващия ден за думите на водещия и съобщи, че той е уволнен. Главният редактор на “Дъжд” Тихон Дзядко каза, че медията “никога не е била и няма да бъде замесена по какъвто и да е начин в подпомагане на руските въоръжени сили с оборудване”.

Сайтът на независимата телевизия “Дъжд” беше блокиран в Русия на 1 март, след като Генералната прокуратура поиска това. Медийният регулатор Роскомнадзор предупреди медиите да не наричат действията на руската армия в Украйна война или инвазия, а вместо това да използват израза “специална военна операция”. Всяка медия, която не спазва това, е заплашена от блокиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG