Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва "подготвя отговор" на тавана на цената на руския петрол. Според Украйна той е твърде висок


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия не е съгласна с въвеждането на таван на цената на руския петрол и подготвя отговор, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението е в отговор на договорената от ЕС и Г-7 граница на цената на руския петрол.

Според Украйна обаче таванът е твърде висок и няма да намали достатъчно възможностите на Русия да финансира войната срещу Киев.

Страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение да наложат таван цената на руския петрол. Това се случи след месеци преговори. Държавите от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, както и Австралия, също приеха таван за цената на руския петрол от 60 долара за барел.

Целта на мярката е да се ограничат приходите на Русия, с които тя може да финансира войната срещу Украйна.

Според насоките за прилагането на мярката, публикувани от Европейската комисия, компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да транспортират руски суров петрол само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел. На всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда, като първо преразглеждане ще има в средата на януари. Целта е цената на транспортирания по море руски суров петрол да се държи поне 5 процента под пазарната цена.

Тъй като ключовите компании за транспорт по море и застрахователните фирми са базирани в страните от Г-7, таванът върху цената ще направи много трудно за Москва да продава петрола си на по-висока цена.

“Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия дори още по-силно и ще намали нейната способност да води война в Украйна”, каза в изявление в събота председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Това също така ще ни помогне да стабилизираме глобалните енергийни цени”, добави тя.

В събота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол и подготвя отговор.

“Ние няма да приемем това ограничение”, каза Песков, цитиан от руските държавни медии.

Посолството на Русия в САЩ критикува в публикация в Телеграм “опасния” според него ход на страните от Г-7 и заяви, че Москва ще продължи да търси купувачи за своя петрол.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че таванът на цената на руския петрол е твърде висок и затова няма да повлияе достатъчно върху възможностите на Русия да финансира войната си срещу страната му.

“Не е сериозно решение да се определя такъв таван върху руските цени, който е напълно удобен за бюджета на терористичната държава”, каза той, цитиран от БТА.

Киев предлагаше да се въведен таван върху двойно по-ниска цена на руския суров петрол - 30 долара за барел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG