Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон заговори за гаранции за Русия и получи остри критики от Украйна и Европа


Еманюел Макрон в Белия дом.

Западът трябва да обмисли гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна. Това изказване на френския президент Еманюел Макрон предизвика бурни критики в Киев, балтийските страни и Германия.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна. В първите седмици на войната Русия успя да стигна почти до Киев, но от лятото губи териториите, които беше окупирала в първите месеци. В четвъртък украинският Генерален щаб съобщи за подновени руски атаки в района на донбаския град Бахмут.

Пред френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза, че е обсъдил европейската сигурност с американския президент Джо Байдън на посещението си в САЩ. Макрон припомни, че руският президент Владимир Путин казва, че страхува, че НАТО идва пред вратата му.

"Този въпрос ще бъде част от въпросите за мира. И затова ние трябва да го подготвим", каза Макрон.

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното. "Цивилизованият свят има нужда от "гаранции за сигурността" срещу варварски намерения от следпутинова Русия", написа той в Туитър в неделя.

Подобно мнение изказа и Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, според когото е необходимо Русия да бъде "денуклеаризирана и демилитаризирана"

Изказването на Макрон предизвика критика и в балтийските страни, които възприемат Русия като нарастваща заплаха.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Единствените гаранции за сигурността, върху които трябва да се фокусираме, са по същество неруски", написа той в Туитър.

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си.

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се провеждаха преговори с Русия, каза, че Украйна е готова да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. "За тази цел ще бъде достатъчно: да напусне територията на нашата страна, да плати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да предаде доброволно ядрените си оръжия", написа Арахамия в Телеграм.

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и на политици от управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.

Германските политици определиха думите на Макрон за "изненадващи", както и че приоритет не може да бъде само сигурността на Русия, а също и тази на Европа и Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG