Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожар избухна в района на руско летище. Според Русия отново става дума за нападение с дрон


Пожарът в петролно хранилище в района на Курск, Русия, 6 декември 2022 г.
Пожарът в петролно хранилище в района на Курск, Русия, 6 декември 2022 г.

Пожар е избухнал в района на летището в руската Курска област след нападение с дрон, съобщи губернаторът на региона Роман Старовойт, цитиран от руската служба на Радио Свободна Европа.

Според съобщението се е запалил резервоар за съхранение на петрол. Новината идва ден, след като Русия съобщи за експлозии на две военни летища на своя територия. Впоследствие Москва обвини Украйна за атаките.

Рано във вторник губернаторът на Курска област Роман Старовойт написа в Телеграм, че в района на местното летище е избухнал пожар след нападение с дрон.

"Пожарът се локализира. На място работят всички специални служби", написа Старовойт. По думите му няма жертви.

Украинското командване все още не е коментирало информацията.

Курска област граничи със Сумска област на Украйна, а летището в Курск се използва както за военни, така и за граждански самолети. От 24 февруари - началото на руската военна инвазия в Украйна - то не е приемало граждански самолети, посочва руската служба на Радио Свободна Европа.

Атаката близо до летището в Курск е третата на територията на Русия за последните два дни. В понеделник експлозии избухнаха на две летища - близо до Саратов и Рязан, а министерството на отбраната на Русия обвини Украйна за атаките.

Украинската страна не коментира официално съобщенията за нападения на руска територия. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, написа в профила си в Туитър, че земята е кръгла, но за съжаление "астрономията не е изучавана в Кремъл".

"Иначе щяха да знаят: ако пускате нещо много често във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестните летящи обекти ще се върнат на мястото на излитане", написа Подоляк.

В същия ден руската авиация нанесе масирани удари на територията на Украйна, при които загинаха четирима души, а десетки селища останаха без ток и вода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG