Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ивайло (Нойзи) Цветков, който заглушава "дигиталната какофония" с интелектуални диалози


Ивайло (Нойзи) Цветков
Ивайло (Нойзи) Цветков

Определя себе си като „ренесансова личност“. Интересите му се простират по цялата скала на хуманитарното познание до футбола, попкултурата и музиката. И твърди, че с диалог може да се постигне почти всичко. Той е Ивайло (Нойзи) Цветков, а съвсем скоро излезе първата му книга – „Диалози“.

В „Диалози“ (изд. Книгомания, 2022) Нойзи е събрал свои разговори с 26 ярки представители на интелектуалната мисъл в България – популярни и уважавани личности от науката, културата, политиката и шоубизнеса.

Сред тях са Георги Господинов, Галин Стоев, Иван Кръстев, Камен Донев, Ицо Хазарта, Георги Каприев, Явор Гърдев, Тони Николов, Стоян Радев, Теодора Димова и много други.

Заглавието на сборника е преднамерена препратка към платоновите „Диалози“, които стоят във фундамента на европейската и въобще на западната мисловност и цивилизация. Тъкмо Сократ и Платон са едни от първите, които посочват на хората факта, че словото и езикът са в основата на самоосъзнаването им в йерархията на света.

По образование Ивайло (Нойзи) Цветков е юрист, философ, културолог и доктор по журналистика от Софийския университет. Автор е на социокултурологични и интердисциплинарни изследвания. Но, както сам казва, е "преди всичко културен антрополог – научно битие, което сякаш съдържа в себе си всичко от човекопознанието".

Основател и главен редактор е на сп. „Егоист“ от създаването му през 1996 до 2003 г. Ивайло е и политически анализатор, като никога не е крил категорично десните си убеждения. Женен е за актрисата и ТВ-водеща Мария Игнатова.

Според Нойзи както монологът, така и разговорът между повече хора без съмнение могат да произвеждат смисъл, но най-важен си остава въпросът „кой говори“.

Затова с подбраните от него партньори за разговор в „Диалози“ си поставя задачата да събере в едно свидетелства за епохата и българската съдба – с цел те да се четат с интерес и след време.

Самият той е в ролята едновременно на модератор и на активен участник в тези разговори, но държи да отбележи, че „звездите“ в книгата са събеседниците, а не авторът.

Корица на книгата "Диалози" от Ивайло (Нойзи) Цветков (изд. Книгомания, 2022)
Корица на книгата "Диалози" от Ивайло (Нойзи) Цветков (изд. Книгомания, 2022)

В описанието на корицата Георги Господинов пише, че „Диалозите“ на Ивайло (Нойзи) Цветков се „явяват по спешност тъкмо сега, когато разговорът изглежда потрошен и невъзможен“.

Според именития български писател в едно време, в което светът изобщо е забравил за Просвещението, такива разговори дават разум и „разминират минните полета между нас“.

А самият автор уточнява: „Вълнува ме единствено спокойният, умозрителен диалог, а не всеобщата дигитална какофония. Едно е да разговаряш с хора като Явор Гърдев, Иван Кръстев или Ицо Хазарта (какъвто късмет и привилегия имам, благодарение на добре отглеждани приятелства), съвсем друго – да се надвикваш на „мегдана“, наречен „социални мрежи“. Първото произвежда смисъл, второто – не.“

Нойзи смята социалните мрежи за едно от най-лошите неща, които са се случили на съвременното общество – „особено на нас, преобладаващо предмодерна нация, пропуснала и Ренесанса, и Просвещението, и модернизма.“ Няма как да връчиш медия на всички и да очакваш взаимно оплодотворяване, да не говорим за смисъл, казва той.

Запазена марка на изказа на Ивайло е използването на широк набор от термини от философията, психологията, психоанализата и други сфери на познанието, вплетени в живия и цветист език на градското ежедневие. При това без да се притеснява, че ще остане неразбран.

И никак не е съгласен, че общото ниво на диалога трябва да бъде занижавано. Но смята, че всякакъв вид разговори са от полза.

Има място за всякакви дискурси – и тези в тропосферата, и тези в екзосферата.
Ивайло (Нойзи) Цветков

„Истински се нервирам, че у нас (но не само) някак цари схващането, че всичко трябва да е първо ниво, „щот‘ нали, знаете, иначе не ви се разбира“. Има място за всякакви дискурси – и тези в тропосферата, и тези в екзосферата.

Аз винаги съм избирал второто и тъкмо затова съм поканил на разговор точно тези 26 съвременни наши умове, които бих нарекъл „мисловни лидери“, казва Нойзи.

Ивайло е твърдо убеден, че в България съществува съвременен български мисловен елит. Той, както навсякъде, не е обширен, и слава Богу. И в него професиите нямат голямо значение – затова в „Диалози“ ще срещнете и хора от културата, и от социологията, и от антропологията, и от медицината, и от попкултурата.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG