Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП, ПП и ДБ няма да подкрепят кабинет на номинирания от ГЕРБ проф. Николай Габровски


Президентът Румен Радев връчи на неврохирурга проф. Николай Габровски първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
Президентът Румен Радев връчи на неврохирурга проф. Николай Габровски първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

“Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, стана ясно от изказвания на партийни лидери от трите формации в парламента във вторник.

В понеделник президентът Румен Радев връчи на неврохирурга проф. Николай Габровски първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той е номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател.

От партия “Възраждане” казаха още в понеделник, че няма да гласуват “за” кабинет с премиер Николай Габровски. Позицията на ДПС все още не е оповестена, а "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев демонстрира диалогичност.

Ако няма промяна в позициите на четирите парламентарни сили и всички депутати влязат в пленарната зала при гласуване, теоретично не е възможно съставянето на редовен кабинет с първия мандат. ГЕРБ, ДПС и "Български възход" имат общо 115 народни представители. Те ще са достатъчно за избор на правителство само ако някоя от партиите или 11 депутати решат да не участват в гласуването. Само в хипотеза на отсъстващи народни представители нужният брой гласове "за" при съставяне на кабинет е под 121.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" имат съответно 53 и 20 народни представители, "Възраждане" - 27, а БСП - 25. Резултатът от изборите на 2 октомври е такъв, че в 48-ото Народно събрание формирането на устойчиво мнозинство изглежда невъзможно.

От "Продължаваме промяната" по-скоро няма да се опитват да съставят кабинет с втория мандат, ако първият се провали. Амбиции да направи опит са формиране на правителство има лидерът на БСП Корнелия Нинова, ако третият мандат бъде връчен на партията.

За третия мандат, който според конституцията се дава на парламентарна група по избор на президента, желание демонстрира и бившият служебен премиер Стефан Янев.

Няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ

Няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ, знаейки, че г-н Борисов "стои и дебне всяка минута за всяко действие на хората от ГЕРБ", каза в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков. Това, което сме обещали преди изборите, и което ще изпълним след изборите, е едно и също - няма да подкрепим нито правителство на ГЕРБ, нито на ДПС, каза Петков. Той добави, че проф. Габровски има добра репутация в своята област като лекар, но Борисов взима решенията.

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, колкото и да заслужава уважение, няма да промени позицията на "Демократична България". Това каза Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България", а позицията на коалицията е, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ и с кандидат за министър-председател проф. Габровски, каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вторият мандат

От думите на Кирил Петков стана ясно, че "Продължаваме промяната" няма да съставя кабинет на малцинството с втория мандат. Няма как този парламент, който е готов да направи "безумията" от миналата седмица, да подкрепи едно правителство, което е антикорупционно, реформистко, каза Петков. Той има предвид фактическата отмяна на машинното гласуване с превръщането на машините в принтери за бюлетини при окончателното гласуване на измененията в Изборния кодекс.

Христо Иванов смята, че има шанс за правителство с мандат на “Продължаваме промяната”. “Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка - това е с втория мандат", каза Иванов. Той допълни, че от "Демократична България" са готови да продължат преговорите с "Продължаваме промяната" за изработване на формула, която би дала някакъв шанс за кабинет на малцинството с втория мандат.

Попитана дали биха подкрепили кабинет на малцинството на „Продължаваме Промяната“, ако решат да внесат такъв, Корнелия Нинова отговори, че „първо щяха да внасят правителство, сега няма да внасят, нека да се определят какво ще правят, да го заявят, когато получат втория мандат и тогава ще коментираме“.

Третият мандат

Корнелия Нинова допълни, че от БСП винаги са казвали: "Първия мандат не подкрепяме, вторият е ясно, че е на „Продължаваме Промяната“, третия ще изчакаме да видим на кого ще бъде и когато фактите станат факти, ще коментираме".

Ако три пъти 48-ото Народно събрание не успее да избере редовно правителство, президентът Румен Радев трябва да го разпусне с указ и да насрочи предсрочни парламентарни избори в срок до 2 месеца, гласят правилата според конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG